Dennis laddar för succé i bandy-VM

Faik bandys Dennis Pacsay spelar sitt sjätte VM. "När jag åker ut på isen, blir jag som en annan människa", säger den 20-årige vinnarskallen.

23 februari 2020 15:00

Lagom till sitt sjätte världsmästerskap är Dennis Pacsay skadefri och redo för spel igen. Hjärnskakningen efter det heta derbyt mot Borgia på annandagen är ett minne blott.

– Ja, men det har varit segt att inte spela någon match på nästan två månader. Skönt att vara tillbaka igen, säger 20-åringen när vi träffas i Faik bandys omklädningsrum på Arena Grosvad.

Tack vare sitt ungerska påbrå, från morfar Gabor, har Dennis representerat det ungerska landslaget sedan han var 14 år.

– Jag gick i åttonde klass när jag gjorde mitt första VM. Det ska bli kul att träffa polarna i landslaget igen. Det är några som varit med varje år sedan jag kom med. Det är mest spelare från den ungerska ligan, men vi är några svenskar förutom mig och en från Norge, berättar Dennis.

På tisdag är det dags för den långa färden från Finspång till Irkutsk i Sibirien, i närheten av Mongoliet, där B-VM i bandy avgörs.

– Vi flyger från Stockholm till Moskva och sedan ytterligare en flygresa på sex timmar till Irkutsk. Det som är bra den här gången är att vi kan ha ett träningsläger innan VM börjar. Det tror jag kommer betyda mycket.

Sibirien och utomhusspel låter inte jättevarmt. När A-VM, med bland annat det svenska landslaget, arrangeras i samma stad någon månad senare, är det inomhusspel i nybyggda Arena Baikal som gäller.

– De vill väl spara på inomhusarenan och inviga den i samband med A-VM. Men prognosen visar på fem-sex grader kallt. Det är perfekt för bandy, poängterar Dennis med ett leende.

En gång under Dennis år i landslaget har Ungern spelat i A-VM. 

– Då förlorade vi mot Sverige med 16–3 i kvartsfinalen, men de var snälla mot oss. Jag tror vi kan vinna B-VM och ta oss upp till 2021. Förutom Sverige, Ryssland, Finland och Kazakstan så har vi chans mot de andra nationerna.

I grundläget spelar han helst mittfältare, men kan också användas i anfallet om det behövs.

– Med åren har jag fått en större roll och har rätt mycket boll, säger Dennis som gör ett lugnt intryck utanför planen.

Matchdags innebär ökat adrenalinpåslag.

– När jag åker ut på isen, blir jag som en annan människa. Är man inte 100 procent taggad, så blir det inget bra.

Hur skulle en match mellan Faik bandy och det ungerska landslaget sluta om Dennis Pacsay kunde klona sig och spela i båda lagen?

– Faik skulle vinna med rätt många bollar.

Ungern inleder VM med match mot Holland nästa söndag. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Mikael Grip