De överraskades med årets stipendium

Nätverkets arbete för alla människors lika värde har pågått i över 15 år. "Finspång mot rasism" får årets ungdomsstipendium.

23 oktober 2019 17:30

Sedan början av 2000-talet har organisationen "Finspång mot rasism" åkt på toleransresor med ungdomar från högstadie- och gymnasieskolorna i Finspång. 

I samband med skolornas minoritetsvecka i Kulturhuset överraskades medlemmarna i "Finspång mot rasism". Efter att de berättat om den senaste toleransresan till Auschwitz fick de motta årets ungdomsstipendium i Finspångs kommun av Stefan Carlsson och Åsa Johansson i stipendiekommittén.

 

Motiveringen: "För nätverket Finspång mot rasisms viktiga och långvariga arbete mot rasism och för alla människors lika värde. Ett ideellt arbete för att lära av historien genom resor i förintelsens, nazismens och kommunismens spår i Polen, Berlin och Bosnien. Kunskaper ungdomarna sedan förmedlar till sina skolkamrater och allmänheten".

– Det är stort, man blir lite gråtfärdig för att de tycker vi gör något bra, som behövs. Det förebyggande arbetet mot rasism är det viktigaste, säger initiativtagaren Anna Hellerstedt.

För att finansiera resorna säljs olika prylar med texten "Finspång mot rasism". Den senaste toleransresan gick till Auschwitz.

– Vi har lärt oss mycket, alla borde åka dit, minst en gång i livet. Man lär sig på ett annat sätt än att läsa böcker och sedan kan man berätta och lära kompisar och familj, säger Bergskaeleven Linna Backman.

Bergskaeleven Evazali Kohanzadeh rekommenderar alla att åka till Auschwitz, trots att det var en jobbig upplevelse.

– Man fick se småbarn och vuxna som dödats. Vi fick inte ta bilder på hår som klippts av när judarna blev ihjälgasade. Det är jätteviktigt att vara emot rasism, så att detta inte händer igen, säger han.

 

Stipendiekommittén var enig i beslutet.

– De gör ett otroligt, viktigt arbete och kan sedan förmedla sina kunskaper vidare, säger Stefan Carlsson.

– Det här är inte någon engångsföreteelse, utan har pågått i många år och kommer leva vidare, påpekar Åsa Johansson.

Stipendiesumman är på 10 000 kronor.

– Pengarna innebär att vi kan ta med tre elever till på nästa toleransresa. Sedan tänker vi fortsätta med att sprida budskapet och tjäna in pengar till nya resor, säger Anna Hellerstedt.

Den årliga traditionen med toleransresor ska fortsätta.

– Jag har redan funderingar på att fortsätta även när jag blir pensionär. Nästa år blir det återigen en resa till Auschwitz, konstaterar Anna Hellerstedt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Magnus Johansson