Sonstorps Mekaniska utanför Hällestad har i flera år arbetat för att ta sig in på en ny marknad.

– Vi har siktat på att ta oss in i infrastruktur- och brotillverkningsbranschen. Nu har vi lyckats med mångmiljonordern, som vi fått i samarbete med Outokumpu i Degerfors. Det här kommer att belägga och utveckla vår robotverkstad in i framtiden, säger marknadschefen Mikael Abrahamsson.

Den 20 meter långa och cirka fem meter breda gång- och cykelbron, som är höj- och sänkbar, tillverkas i företagets robothall. Den ska inom kort levereras till en bro i Stockholmsregionen.

Artikelbild

| Bro. Arbetet med den 20 meter långa och fem meter breda bron pågår för fullt.

– Vi är starka tack vare vår robotsvetsning. Vi har en av norra Europas största robotliner och det gör oss konkurrenskraftiga, säger vd Patrick Sandberg.

Han tror att genombrottet innebär att Sonstorps Mekaniska stärker sin position inom robotsvetsning och att det ska leda till en ökad tillväxt.

– Vi har flera offerter ute och hoppas på att få tillverka fler broar runt om i landet. Vi är certifierade för att klara av den här typen av tillverkning, säger Mikael Abrahamsson.

Han betonar att efterfrågan på deras tjänster ökat markant det senaste halvåret och att nya investeringar kommer behövas på sikt.

Artikelbild

| Störst. Sonstorps Mekaniska har en av norra Europas största robotliner.

I dagsläget består personalstyrkan av cirka 25 anställda. Huvuddelen arbetar som svetsare, men det finns även bearbetningspersonal, montörer och administrativ personal.

– Vi är i behov av att utöka bemanningen. Vi söker ett antal svetsare och bearbetningspersonal, påpekar Patrick Sandberg.

Artikelbild

| Robotline. Vd Patrick Sandberg i samspråk med robotoperatören Jonas Liimatatainen, vid företagets robotline.

Förhoppningen är att steget in i infrastrukturbranschen ska vara permanent.

– Det finns definitivt en marknad för oss. Målet är att få fler beställningar på broar. Vi ligger bra till geografiskt med rimliga avstånd till exempelvis Stockholm, Örebro och Göteborg. Dessutom är det nära till hamnen i Norrköping, säger Mikael Abrahamsson.

Artikelbild

| Gång- och cykelbro. Vd Patrick Sandberg, robotoperatör Jonas Liimatainen, Patrik Olofsson, ansvarig för robothallen och marknadschef Mikael Abrahamsson, har tagit plats på bron som ska levereras till Stockholm.

– Vi måste ha fler ben att stå på och ser att det här är framtiden, konstaterar Patrick Sandberg.

Sonstorps Mekaniska AB grundades 1963 som ett enmansföretag. Det är ett renodlat legoföretag med inriktning på licenssvetsning av stora balkkonstruktioner, lyftverktyg samt tryckkärl.

Under åren har en unik kompetens inom svetsning, projektledning och dokumentation byggts upp tillsammans med företagets kunder.