Beskedet: Åtta sägs upp i viruskrisen

Hela personalstyrkan sägs upp eller permitteras. Taxi Finspång tvingas att göra kraftiga nedskärningar i coronakrisens spår.

Coronaviruset fortsätter att lamslå företagens verksamheter. Taxi Finspång har haft ytterst få körningar den senaste månaden.

– Vi kör många företag normalt, men den efterfrågan är i princip noll. En–två bokningar om dagen går det inte att leva på. Vi har bara lite kommunala körningar, som skola och färdtjänst, säger Per Johansson, ägare till Hällesta buss vars dotterbolag är Taxi Finspång.

Nu tvingas företaget att säga upp eller korttidspermittera all personal.

– Det är ett 15-tal personer som jobbat inom Taxi Finspångs verksamhet. Åtta heltidsanställda sägs upp, tre personer korttidspermitteras och flera timanställda får inte jobba kvar.

På grund av att antalet bokningar i dagsläget är närmast obefintliga ändrar taxiverksamheten sina öppettider till dagtid, under både vardagar och helger. Bokningar av taxiresor kan endast göras under dagtid.

– Den stora skillnaden för privatpersoner är att det inte finns någon taxi längre på kvällar, varken på vardagar eller helger. På vardagkvällar har vi inte haft så många kunder, men på helgnätter har vi haft tre–fyra taxibilar igång tidigare. Den senaste tiden har det varit betydligt lugnare.

När det gäller företag har Taxi Finspång fortfarande jour.

– Vi kör företagskunder när som helst under dygnet, men resorna måste bokas dagtid.

När Finspångs taxi gick i konkurs 2010 övertog Hällesta buss verksamheten i Finspång.

Kommer ni ha kvar lokalerna på Södra Storängsvägen?

– Personal jobbar fortfarande där. Sedan vet vi inte hur det blir på lång sikt. Det är väldigt tråkigt att vi tvingas göra oss av med personal. Det är inga roliga besked att lämna, flera anställda har jobbat hos oss i många år, betonar Per Johansson.

Han tror inte på någon vändning på coronakrisen den närmaste tiden.

– Det kommer inte bli någon vändning före semestern. Givetvis hoppas vi på att resorna kommer tillbaka på sikt, men det tråkiga är att det här får långvariga konsekvenser.

Hällesta buss har tvingats avboka alla turistresor, förutom till Ullared. Företaget har cirka 100 anställda i Östergötland, Närke, Värmland och Västergötland.

– Skolskjutsarna går fortfarande, där har vi inte gjort några permitteringar, säger Per.

Hur stor ekonomisk smäll är det, med tanke på nedskärningarna i taxiverksamheten och avbokningar av alla turistresor?

– Förlusterna blir väldigt kännbara. Det kommer kosta några miljoner kronor, konstaterar Per Johansson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa