– Vi vill slå ett slag för den sexuella hälsan och säker sex. Det är viktigt att förebygga sexuellt överförbara sjukdomar, vilket generellt har ökat bland ungdomar i Sverige, säger läraren Göran Rumenius.

500 kondomer har köpts in till att börja med. Kondomerna ligger i egendesignade förpackningar med skolans motto ”Tillsammans” på ena sidan och ”Helt säker” på den andra.

– När vi lanserar kondomen på Alla hjärtans dag på onsdag så säljs de i kärleksbaren här på Bildningen. Två för sex, berättar eleven Madeleine Engström med ett leende.

Artikelbild

| Linnea Liljeberg, Hugo Ödman, Madeleine Engström och Elvira Ripskog i kärleksbaren där man bland annat kan köpa kondomer och mensskydd.

I ett senare skede ska även kondomen gå att få hos sjuksyster.

Att det är kärleken som styr på skolan den här veckan går inte att ta miste på. Lite överallt finns det till exempel speciella kramrutor. Något som Göran Rumenius inte är sen att använda sig av.

– Självklart jobbar vi efter att vara trevliga och kärleksfulla mot varandra hela året. Men det är bra att sätta fingret på det här just en vecka, förklarar han innan han delar ut en av många kramar.

Kondomen är först och främst till för Bergskas 220 elever.

Artikelbild

| Kramrutor. Edvin Schölin och Madeleine Engström i en av de kramrutor som finns på Bergska gymnasiet under veckan.

– Så är det ju. Men vill elever från Curt Nicolingymnasiet köpa dem så går det också bra, säger Rumenius.

I kärleksbaren går det bland annat att köpa hallonsnippor och dricka ”mensblod”.

Artikelbild

| Snippa. Hallonsnippor och chokladmums är något av det som säljs i kärleksbaren.

– Just det med mens och mensskydd känns fortfarande mer tabubelagt än vanlig sex. Det är galet att det fortfarande är så. Därför är det bra att kunna göra olika saker som gör att det blir mer naturligt, säger Linnea Liljeberg, också elev på Bergska.

Under kärleksveckan får varje elev sig tilldelad en hemlig vän. Tanken är att man ska vara extra snäll mot hen.

Artikelbild

| Egen design. Bergska gymnasiet har själva designat förpackningen med skolans egna kondom.

– Det är en jättebra grej. Eftersom man först inte vet vem det är så är man extra snäll mot alla, säger Madeleine Engström.

Hur är det då med lärarskrået den här veckan?

Artikelbild

– Tack bra! Vi ”lovebombar” för fullt. Själv har jag en speciell lärare som jag överöser med kärlek, berättar Göran Rumenius.

Therese Cumming är kurator på Bergska gymnasiet och välkomnar initiativet med en kärleksvecka.

– Eleverna har jobbat jättemycket med det här. Det är bra att ha fokus på de här bitarna och att det pratas om till exempel mensskydd mellan killar och tjejer så det snacket inte bara blir mellan tjejer, säger hon.

Under våren planerar Bergska gymnasiet att arrangera en orgasmskola med en ännu okänd föreläsare.