Andningsteknik från Lotorp testas i ny universitetsstudie

Något som borde ske helt automatiskt är inte så enkelt som det verkar. Men att lära sig andas på rätt sätt kan ge många positiva följder. Janne Karlsson har hittat samband mellan felaktig andning och flera sjukdomstillstånd.

14 augusti 2010 03:00

Töm lungorna på luft, fyll på med ny och må bättre. Det är egentligen det Janne Karlsson på Lotorp Clinic jobbar med. Hans andningsterapi har hjälpt många till ett bättre liv. Nu har han släppt en bok som beskriver hur metoden fungerar.

 

- Hela kroppen är beroende av syre. Om vi inte får ut all koldioxid som bildas, kan vi inte heller fylla på med nytt syre i lungorna, säger Janne.

 

Han förklarar att lungorna är som ett trevåningshus. Vädrar man inte ut i källaren bildas fukt och mögel där. På samma sätt sätts lungorna igen om inte hela lungan används.

 

- Luften syresätter blodet som sedan transporterar ut det till alla celler i kroppen. Slaggprodukter följer med tillbaka till lungorna. Meningen med andning är att vi ska vädra ut de gifter som hamnar där, förklarar han.

 

Redan på 70-talet
Att andningen påverkar människor är ingen nyhet för Janne. På 70-talet arbetade han som ambulansförare och brandman. När han körde ambulans märkte han att när astmapatienter fick ren fysisk hjälp med utandningen, förbättrades deras tillstånd markant.

 

- Senare började jag fundera på hur olika tillstånd uppkommer. Många patienter jag mött genom åren har tydliga symtom men inte någon säker diagnos. Efter de fått hjälp med andning har många blivit bättre eller helt bra, säger Janne.

 

En av Janne Karlssons patienter ställde frågan som kom att förändra allt. "Hjälper den här behandlingen mot astma?" Det visade sig att sedan behandling hos Janne, hade patienten inte behövt använda någon medicin mot sin astma. Efter att ha talat med ett par patienter till, skickade han resultatet till Astma- och Allergiförbundet.

 

- Jag fick kontakt med professor Olle Löwhagen i Göteborg. Ihop med ett par personer till genomförde vi en pilotstudie på Sahlgrenska sjukhuset. Resultatet var slående. En av patienterna fick tillbaka sitt luktsinne som varit borta i 15 år, säger Janne.

 

Två år senare genomfördes en större studie i samma ämne. Men Janne har sett andra sjukdomar försvinna eller bli mycket bättre.

 

- Det handlar om människor med glutenallergi som de blivit av med. Eller patienter med KOL där värdena förbättrats så pass att de ringt från sjukvården i Norrköping och frågat vad jag gjort med dem, säger Janne.

 

Gå ännu längre
Lotorpsmetoden, som Janne valt att kalla sin andningsterapi, har spritt sig över Sverige och även ner i Europa. Ofta har han mött personer som genom sina sjukdomar, även haft följdproblem.

 

- Många jag behandlat med andningsterapi har haft problem med hjärtat. De problemen har förbättrats avsevärt eller försvunnit helt genom min behandling, säger Janne.

 

För att ge vetenskapliga bevis på hans teorier kommer en studie genomföras på Universitetssjukhuset i Linköping.

 

- Tillsammans med forskare ska vi titta på sambandet med förmaksflimmer och andningsteknik. Min teori är att när rörligheten i bröstkorgen ökar blir man mer avslappnad och problemen minskar. Vi ska också publicera en vetenskaplig artikel. Då blir man mer accepterad, säger han.

 

Roligast tycker Janne att det är att möta skeptiker som ändrar inställning efter behandling.

 

- Det finns många fruar som ger presentkort till sina män på behandling hos mig. En karl kom hit och när jag var klar med sa han "Ska det kännas så här att andas hade jag problem innan". Då är det riktigt roligt, säger Janne.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!