Här är det hunden som bestämmer

Har du hund? Söker du någon som vill mata, rasta och tvätta vovven medan du jobbar? Vill du bo på landet?

 

Flytta till Hävla!

19 juli 2008 03:00
Som första plats i Sverige satsas det nämligen just nu på "boende med hund" i de röda radhuslägenheterna som Idésmedjan äger. Tio står inflyttningsklara, fem till är på gång. "Hundboendet" är ett led i nysatsningen för Idésmedjan i Hävla och Lelle Karlsson tror är det finns ett intresse för den här typen av temaboende. Här ska finnas möjlighet att få sin hund rastad, tvättad, matad och badad under tiden husse och matte är på jobbet.

 

- Det finns entusiaster som har sitt boende totalt anpassat efter hunden. Vissa kanske inte vill äga ett hus utan vill hyra och då finns det inte så många lägenheter för dessa, säger han.

 

Idésmedjan satsar på landsbygden och ser gärna att fler flyttar ut. Man har inlett ett samarbete med kommunen för att utveckla Hävla som landsbygd och skapa nya boende- och serviceformer samt arbetstillfällen i området.

 

Attraktiv landsbygd
- Det pratas mycket om att prioritera landsbygden, men när det väl kommer till kritan är det tätorten, i det här fallet Finspång, det satsas på. Så det här blir någon slags pilot för att göra landsbygden attraktiv, menar han.

 

Lelle Karlsson ser potentiella hyresgäster i inpendlare till bruket eller människor som helt enkelt vill bo på landet. Och som har hund, förstås.

 

Max Karlsson, som ursprungligen kommer från Hävla med som bott i Stockholm några år, bor i en av lägenheterna sedan årsskiftet och blev hundägare för en vecka sedan. För honom passar satsningen perfekt.

 

Funderar på flytt
- Det är skitbra för det är inte alltid jag kan ha med mig hunden på jobbet, om det till exempel är något speciellt man ska göra eller om någon är allergisk. Då är det bra att någon kan ta hand om honom, säger han och syftar på blandrasen Glenn, tio veckor, som busar i gräset.

 

Han ser även utvecklingsmöjligheter i konceptet och pratar om agility, bruksträning och andra sammankomster för hyresgästernas gemensamma hundintresse.

 

Kompisen Mattias Björn, som bor i Vingåker och jobbar i Örebro, funderar är på att skaffa hund och flytta till Hävla.

 

- Jag har ingen möjlighet att ha med hund på jobbet så det vore bra att bo här, säger han.

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carolina Nilsson