Duon studerar tredje året vid barn- och fritidsprogrammet på Bergska gymnasiet. De håller på med ett gymnasiearbete, där de varit i Albanien för att jämföra skillnader och likheter mellan barn- och ungdomsfotboll i Sverige och Albanien.

– Den största skillnaden var att barnen bara fick spela i klubben om de kom från ett visst område, berättar Linus Svensson.

Mängder av saker jämförs som kostnader, träningar och hur ledarna instruerar spelarna.

Artikelbild

| Fotbollsträning i Albanien studerades under deras vistelse i landet.

– Träningen var bra, men det skiljer sig mycket åt hur de pratar med ungdomarna. Det är inte lika mycket peppande som i Sverige, utan mest tillrättavisningar, förklarar Edin Bejtja.

Han har rötterna i Albanien och tillbringar varje sommar i landet. Under vistelsen bodde de hos Edins farmor i staden Shkoder.

– Jag är född i Grekland, eftersom min pappa jobbade där. Sedan flyttade vi till Falun innan jag kom till Finspång 2006, säger 19-åringen.

Han påpekar att de yngsta albanska barnen mest tränar teknik innan det senare övergår i mer passningsspel och att hitta ytor.

– En annan skillnad var att barnen betalar tränaren varje månad för att få använda fotbollsplanen och få skjuts till träningsplanen, säger Edin Bejtja.

På hemmaplan ska Finspångs FK, Lotorps IF och Torstorps IF besökas för att göra fler jämförelser.

18-årige Linus hade aldrig besökt Albanien tidigare.

– Det är ett oupptäckt turistmål, det finns mycket fint. Det är som Kroatien fast mycket billigare och med sandstränder. Jag blev chockad över hur billigt allt var, säger han.

Fattigdomen är en väsentlig skillnad, som kan påverka fotbollsutvecklingen.

– Det finns många som är talangfulla, men de måste jobba mycket och har inte råd att satsa på fotbollen. Många har en bra utbildning, men de tvingas ändå ta jobb som till exempel servitör, tvätta bilar eller sälja saker på marknader, betonar Edin Bejtja.

Hans mål är att bli idrottslärare, medan Linus inte bestämt sina yrkesplaner än. Båda har spelat i Finspångs FK. Numera tillhör Edin Sonstorp och Linus Lotorp.

– Lagkänslan är det bästa med att spela fotboll, understryker Linus Svensson, som inte har någon förebild inom sporten.

– Min idol är Carles Puyol (Barcelonas före detta mittback). Han kämpade och gjorde allt för laget. Han täckte stenhårda skott med bröstet om det behövdes. Sedan är Zlatan en förebild med sin attityd. Han bryr sig inte om vad folk tycker och tänker, utan kör sitt race, konstaterar Edin Bejtja.