Addaxantilopen är ett av världens mest utrotningshotade djur.
Forskare tror att det kan finnas så få som 30 stycken kvar i naturen i norra Afrikas öknar.
Flera djurparker, däribland Kolmården, arbetar för att rädda arten från utrotning och i dag finns över 500 stycken inom djurparkernas gemensamma bevarandeprogram.
Nu är de två fler.
Nyligen föddes nämligen två addaxantiloper på Kolmården, en hane och en hona.
– Att det regelbundet föds addaxantiloper i djurparker är helt avgörande för artens framtid. Antiloperna som ingår i bevarandeprogrammet fungerar som en livsviktig backup och utan utplanteringar i framtiden skulle arten sannolikt vara helt utdöd inom de närmsta åren, säger Filip Johansson, djurchef på Kolmården, i ett pressmeddelande.
Kalvarna vägde runt 8 kilo vid födseln och mår enligt rapporterna bra. De första veckorna spenderades med flocken i det varma stallet, men nu har de fått springa ut på djurparkens savann med alla de andra djuren.
Tidigare har Kolmården släppt ut flera addaxantiloper i naturen för att antalet ska öka, men det är inte troligt den här gången. Hotet mot antiloperna anses helt enkelt vara för stort. Levnadsmiljöerna ersätts ofta av jordbruksmark och tjuvjakten har drabbat arten hårt.
– Om läget stabiliserar sig har vi på Kolmården flera addaxantiloper att bidra med, och kan på så sätt vara med och rädda arten från utrotning. Därför är kalvarna som föds otroligt viktiga på längre sikt, säger Filip.