"Den bästa musikal som gjorts"

Gatans ruffighet möter stämsång i den mångfaldigt prisade musikalberättelsen Jersey Boys. Vi träffade musikalens östgötska stjärnor på Chinateatern efter en repetition inför kvällens premiär.

17 september 2015 15:24

När ”Rock of Ages” sattes upp på Chinateatern syntes Bruno Mitsogiannis och Peter Johanssons namn knappt på affischerna – trots att Bruno hade huvudrollen.

Men denna gång är de musikalens stora affischnamn tillsammans med Norrköpingssonen Robert Rydberg och Skellefteåkillen David Lindgren. Hela China blänker av kvartettens bländande smajl, välkammade frisyrer och propra kostymer.

Men skenet bedrar.

Verklighetens The Four Seasons var definitivt inga svärmorsdrömmar, varken före eller efter sitt genombrott. De var smågangsters med stora drömmar.

– De kommer från New Jersey, och där var det lite som Norrköping var förr – ett område med en knegare, säger Robert Rydberg.

Han fortsätter:

– Många kom från familjer som inte hade det så gott ställt, och de ville ha snabba kulor. Det var lätt att länsa ett lager eller något, så fick de polisen efter sig. Men de vågade satsa på sina drömmar och nådde dit de ville.

60-talsgruppen The Four Seasons uppfann sitt eget popsound med stämsång och Franki Vallis säregna falsett som kännetecken.

"Lättare än jag trodde"

För ett halvår sedan berättade Bruno Mitsogiannis för Folkbladet att han såg rollen som Franki Valli som en enorm utmaning. Hur har det gått? undrar vi.

– Ska jag vara helt ärlig så har det gått lättare än jag trodde. Jag har ett ganska stort sjok i andra akten, där jag kör låt på låt på låt. Men det är skönt att inte ha några raster. Jag märker inte av att tiden går, säger han.

– Det som Bruno har gjort, som är väldigt smart, är att han har jobbat upp en väldigt bra kondition. Det behövs muskler när vi jobbar åtta timmar en dag, där han sjunger i kanske tre timmar, säger Robert Rydberg.

Hur går repetitionerna då?

– Det går faktiskt väldigt bra. Vi börjar bli redo för premiär, säger Bruno Mitsogiannis.

– Det är bara lite finjusteringar kvar för att krydda grytan, tillägger Robert Rydberg

Varför ska man se den?

– Det blir en väldigt skön stämning med all stämsång. Det är en häftig upplevelse rent sångmässigt, säger Bruno.

– Därför att det är den bästa musikal som har gjorts, menar Robert Rydberg. Den handlar om människor som har levt, och lever, på riktigt.

Det ryktas att ett par av dem kommer hit på premiären?

– Ja, vi hoppas att både Bob Gaudio och Franki Valli kommer. Men det är inte klart än. Vi får se, säger Bruno.

– De är ju inte direkt femton längre, om man säger så och de bor ju en bit bort, tillägger Robert Rydberg med ett leende.

The Four Seasons

En legendarisk amerikansk rockgrupp bildad 1960 i Newark, New Jersey, som gick från att sjunga för småpengar i gathörn till enorma listframgångar. Totalt sålde bandet 175 miljoner album världen över – innan medlemmarna hade fyllt 30 år.

Låtar du nog känner igen: ”Can’t take my eyes off you”, ”Rag Doll”, ”Walk like a man”, ”Sherry”, ”Beggin” och ”Big Girls Do not Cry”,

Jersey Boys

Jukebox-musikal med musik av Bob Gaudio, låttexter av Bob Crewe och dramatiserad av Marshall Brickman och Rick Elice.

Berättar historien om 60-talsbandet The Four Seasons och dess fyra medlemmar, utifrån de olika medlemmarnas skiftande perspektiv.

I huvudrollerna: Bruno Mitsogiannis (Frankie Valli), Peter Johansson (Tommy DeVito), Robert Rydberg (Nick Massi) och David Lindgren (Bob Gaudio).

Premiär: I kväll på Chinateatern.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!