Konst på skola med udda möten

På fredagen presenterades den konstnär som valts för utsmyckningen i den ombyggda Björkbackenhuset som tillhör Björkhagaskolan. Ann-Charlott Fornhed från Bromma har i sitt vinnande förslag utgått från en vision om udda möten.

28 februari 2014 14:22

Björkbackenhuset, en av två huskroppar tillhörande Björkhagaskolan, har alltså byggts om och när nybyggnation sker ska också konstnärlig utsmyckning ske.

– Det har beslutats om att en viss summa ska avsättas till utsmyckning när man bygger nytt, i det här fallet totalt 210 000 kronor, berättar Linda Staaf, kultursekreterare som suttit med i referensgruppen tillsammans med informations- och kulturchef Christina Nilsson, rektor Claes-Göran Emilsson, lärarna Kerstin Rosén och Katarina Zetterblom samt fyra elever: Gerda Rydberg, Hugo Klöver, Emil Semrén och Thea Svensson.

"Ursprunglig"

Av ursprungligen 14 förslag blev tre utvalda att lämna in en idéskiss och av dessa valdes konstnären Ann-Charlott Fornheds förslag "Ursprunglig" ut. Hon är född 1965, bor i Bromma och har stått för ett antal offentliga utsmyckningar.

– Man får ta ett helhetsgrepp när man ska täcka in en miljö, säger Ann-Charlott Fornhed som i det här fallet ska jobba med trapphuset i Björkbackenhuset.

– Jag har jobbat mycket med udda möten och i det här fallet var det ett foto som satte igång processen.

Hon visar ett foto av en bergsgorilla som har en liten fjäril på fingret och sitter och tittar på den, liksom fascinerad.

– Mitt tema är "upptäck världen". Djuret visar den ursprungliga känslan av nyfikenhet och mitt konstnärsskap handlar ofta om att gestalta just djur, berättar Ann-Charlott Fornhed som tänker sig att skapa en relief av bilden i fiberarmerad betong som ska sitta i entrén över hissen.

Livets träd

Hon kommer också att lägga till en undertext hämtad från S:t Ragnhilds gilles årsbok från 1922 för att få en Söderköpingskoppling: "Ditt liv är ej blott ditt - det är en länk uti en ändlös kedja genom tiden..."

Den högsta väggytan i trapphuset ska täckas av ett "livets träd" som visar livets utveckling från encelliga organismer till människan, den ska göras i 3 millimeters aluminium. I trapphusets olika våningsplan kommer också fjärilens livscykel att gestaltas. Dessutom kommer fyra små djur att placeras på olika platser i trapphuset, exakt var får barnen vara med och påverka.

"Blir glad"

Gerda Rydberg från klass 5e har bara goda saker att säga om Fornheds förslag.

– Jag tycker man blir glad av de här skulpturerna.

– Jag blir jätteglad att du säger så, jag tycker att det är en underskattad funktion att bli glad av konst, svarar Ann-Charlott Fornhed och fortsätter:

– Jag hoppas att helheten kan ge inspiration till skolans arbete med kamratskap och att stärka känslan för natur och miljö, det här är ett jätteroligt uppdrag.

Nu börjar arbetet med att realisera skisserna, allt planeras vara klart för invigning till skolstarten i höst den 18 augusti.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Patrik Selsfors