De söker frukt hos privatpersoner

Företaget vill ta tillvara på äpplen i trädgårdar.

9 september 2019 06:00

Det är två tjällmobor, småbarnsföräldrar och nära vänner. Under sensommaren startade Josefine Lindström och Sophie Bergstrand ett mobilt musteri som de döpt till Rosa Äpplet Musteri.

– Vår idé går kortfattat ut på att ta hand om äpplen som växer i privatpersoners trädgårdar och omvandla dem till must, säger Sophie. 

Företaget utgår från Tjällmo men kan förflyttas runt om i Östergötland. 

– Vi erbjuder olika alternativ till de som önskar få hjälp att ta hand om sina äpplen, de kan lämna in dem och få köpa tillbaka dem i form av sin alldeles egna gårdsmust. Eller sälja äpplena till oss. 

– Det är extra roligt att starta ett litet företag i en liten by då det sprider sig snabbt och många verkar tycka det är härligt att det startas företag på landsbygden säger Josefine. 

Har man inte möjlighet att plocka sin egen frukt kan Sophie och Josefine komma och plocka av träden så äpplena inte hamnar på marken och  ruttnar. 

Äpplen de mustar själva säljer de sedan till restauranger, på marknader och direkt till privatpersoner. Musten tappas både på bag-in box och flaska. När de mustar äpplen som kunder lämnat in och köper tillbaka som must tappar de upp på bag-in box.

– Vi ville kunna ha möjlighet att ta oss dit äpplena finns. Genom att vara mobila kan vi komma och stå på allmänna platser dit folk lättare kan ta sig med sina äpplen, alternativt komma till villaområden där det finns stor tillgång på äpplen och musta på plats, säger Sophie. 

De hoppas att det finns många som uppskattar att frukten i deras trädgårdar tas tillvara.

– Vi älskar att bo på landet och att kunna ta tillvara på det som finns här, inte bara äpplen utan allt gott som går att odla och att hitta i skog och mark. Vi tror att det finns fler som oss i Tjällmo och på landsbygden generellt, som vill kunna ta hand om det naturen ger.

I framtiden kan utbudet komma att utökas, men fokus ligger på musten.

– Då äpplen bara finns att musta under hösten har vi många idéer för vår och sommar där vi hoppas kunna utveckla mer produkter med äppeltema. Vi har inte bestämt något än utan fokuserar just nu på musten, säger Josefine. 

 

 Josefine Lindström 

34 år, bor på en gård med sin familj och två hundar i Labbetorp, sju kilometer utanför Tjällmo.

Fritidsintressen: Vara i skogen och umgås med härliga människor. 

Sophie Bergstrand

37 år, bor med sin familj, akvariefiskar och en kanin på en gård strax utanför Tjällmo.  

 Fritidsintressen: Musik och odling 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulrika Johansson