Danmark närmar sig treklöverregering

Danmarks statsminister Lars Lokke Rasmussen ser ut att kunna bilda en treklöverregering.

En konstruktiv atmosfär råder, meddelade han efter regeringssamtalen i statsministerresidenset Marienborg.

21 november 2016 16:34
Därför är det meningsfullt att vi börjar författa ett regeringsunderlag. Det gör vi på tisdag, sade Lokke Rasmussen till nyhetsbyrån Ritzau.

Statsministern har lockat samarbetspartierna med ministerposter för att undvika ett nyval. Under flera månader har Liberal Alliances (LA) partiledare Anders Samuelson hotat att fälla regeringen om inte den högsta inkomstskatten i Danmark sänks med fem procentenheter.

Ingen majoritet

Samuelsons ultimatum har skapat friktion mellan Venstreregeringen och samarbetspartierna - framför allt eftersom Dansk Folkeparti säger nej till en skattesänkning och därmed finns det inte en majoritet i folketinget för förslaget.

Men inför samtalen med Lokke Rasmussen och De Konservatives (K) partiledare Soren Pape Poulsen meddelade Samuelson att han släppt kravet.

Nu är vi tillbaka i en situation där det ser ut att vi kan hamna i regeringsställning. Det innebär ett skifte som är så ambitiöst och bra att man som ansvarig politiker inte kan säga nej, såtillvida det blir enighet om en ambitiös, borgerlig grund, säger Samuelson enligt Berlinske.

Rätta in i ledet

Med en treklöverkoalition vill Venstreledaren rätta in den danska borgerligheten i ledet och skapa fred om skattefrågorna.

Jag har haft flera bra samtal som ger grund att tro att detta är genomförbart, säger Rasmussen till nyhetsbyrån Ritzau.

Lokke har dock avvisat att försöket att bilda en koalitionsregering skulle vara en nödlösning för att bryta det politiska dödläget.

Men skulle Lars Lokke Rasmussen - som avvisar att försöket att bilda en koalitionsregering är en nödlösning för att bryta det politiska dödläget - lyckas kommer den nya koalitionen inte att få det lätt, heter det på ledarsidor i de danska dagstidningarna.

"Även om Venstre och Konservative har suttit i regering tillsammans tidigare går det inte att jämföra. De Konservative har en ung och oerfaren folketingsgrupp. Samma sak gäller Liberal Alliance. Att sätta ihop ett tungt ministerlag kommer att bli en utmaning för Lokke. Men knappast den största." skriver Jyllands-Posten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!