Coronautbrottet växer i styrka

Coronaviruset blir allt mer smittsamt, enligt Kinas nationella hälsomyndighet som befarar att antalet smittade kommer att fortsätta stiga.

Över 2 000 är nu smittade och minst 56 avlidna. Siffran skrivs kontinuerligt upp.

Kinas hälsominister Ma Xiaowei säger vid en presskonferens att myndigheternas kunskap om det nya viruset ännu är begränsad och att man är osäker på om det finns risk för att det ska mutera.

Ma säger att inkubationstiden kan vara allt från en dag till två veckor. Viruset kan också smitta under inkubationstiden vilket inte var fallet med sars, det coronavirus som dödade närmare 800 personer 2002 och 2003.

Viruset har spårats till marknaden i staden Wuhan där kött från vilda djur sålts olagligt. Kina stoppar nu all handel med vilda djur på marknader, i restauranger, mataffärer och näthandel. Uppfödare ska isoleras och transporter förbjudas, enligt landets övervakningsinstans för marknader, jordbruksdepartementet och skogsstyrelsen i ett gemensamt uttalande.

WHO-chefen till Peking

Det första dödsfallet utanför Hubeiprovinsen rapporterades på söndagen, när en äldre man i Shanghai avled sedan han smittats av coronaviruset.

Samtidigt har Kanada fått sitt första bekräftade fall av coronaviruset, vilket innebär att smittan har konstaterats i minst tolv länder utanför Kina.

WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus reser till Peking för att träffa företrädare för kinesiska myndigheter, skriver han på Twitter.

"Vi jobbar dygnet runt för att stödja Kina och dess folk under den här svåra tiden, och står i nära kontakt med drabbade länder, med våra regionala och lokala kontor djupt involverade", skriver Tedros.

"Skaka inte hand"

Från Kina kommer ständigt nya uppmaningar och reseförbud. I Wuhan har hårda regler införts och från söndag har i stort sett samtliga privatbilar körbud inne i staden.

Invånarna i Peking fick på söndagsmorgonen ett sms där de uppmanades att sluta ta i hand, och i stället använda en traditionell kinesisk hälsning utan direktkontakt mellan människor.

Senare på dagen meddelade staden Tianjins ledning att alla långfärdsbussar med start på måndagen kommer att hindras åka in eller ut ur 15-miljonersstaden. Tianjin följer därmed huvudstaden Peking, som stoppar alla långfärdsbussar till och från andra provinser från och med söndag.

Myndigheterna i Hongkong stoppar Hubeiprovinsens invånare från att resa in i regionen, och även dem som besökt Hubei under de senaste 14 dagarna. Beslutet, som dock inte gäller Hongkongs invånare, träder i kraft på måndag.

Långa sjukhusköer

I epidemins centrum Wuhan kämpar vården för att hålla jämna steg med smittspridningen, men trots hjälp från volontärer och personalförstärkningar från centralregeringen ringlar sig köerna långa på stadens sjukhus.

Jag har inte sovit på två dagar och jag har vandrat från sjukhus till sjukhus, säger en man i 30-årsåldern, som tror sig vara smittad och försöker hitta en läkare som har tid att ta emot honom, till nyhetsbyrån AFP.
Som det ser ut nu får jag i bästa fall träffa någon i morgon bitti.
Fakta: Wuhan

Wuhan har elva miljoner invånare och är huvudstad i Hubeiprovinsen. Staden är sedan länge ett nav för kinesisk industri och har därför under lång tid lockat till sig människor från andra provinser som jagar arbete. Enligt borgmästaren Zhou Xianwang är fem miljoner av invånarna migranter.

Wuhan är också en viktig knutpunkt för transporter i Kina. Staden har tre stora järnvägstationer, färjehamnar och en flygplats.

Flera länder har konsulat i Wuhan, bland andra USA och Frankrike, som båda jobbar för att evakuera sina medborgare till följd av viruset.

Det var i Wuhan som det beväpnade upproret mot Qingdynastin började 1911, något som banande väg för Republiken Kina, som styrde landet tills Kommunistpartiet kom till makten och utropade Folkrepubliken Kina 1949. Invånarna i Wuhan har därför rykte om sig att vara av kämpar.


Fakta: Coronavirus

Coronavirus är en virusgrupp som bland annat kan orsaka vanlig förkylning och lunginflammation. Det finns ett stort antal coronavirus, och så vitt man vet kan minst sju av dem smitta människor. Den lungsjukdom som brutit ut i Kina orsakas av coronaviruset 2019-nCoV. Kinesiska myndigheter har bekräftat att det kan smitta från människa till människa.

Andra kända och allvarliga luftvägssjukdomar som orsakas av olika typer av coronavirus är sars och mers.

Sars (svår akut respiratorisk sjukdom) ledde 2003–2004 till en epidemi som orsakade runt 8 000 sjukdomsfall varav över 750 dog. Smittan uppträdde först i Kina men spreds till ett flertal länder via resenärer. Troligen kom smittan från fladdermöss som smittade människor via andra djurarter.

Mers (respiratorisk sjukdom från Mellanöstern) upptäcktes 2012 på Arabiska halvön. 80 procent av fallen har rapporterats från Saudiarabien. Sjukdomen orsakar svår lunginflammation och kan ge komplikationer som njursvikt. Kameler anses vara den troliga smittkällan. Mers betraktas som dödligare men mindre smittsamt än sars. Dödligheten anges till 35 procent.

Källa: Folkhälsomyndigheten, WHO

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa