Brittiska UD: Stena Impero fortsatt fast

Svenskägda tankern Stena Impero som beslagtagits av Iran är fri att åka, enligt regimen.

Oljetankern kan åka, säger regeringens talesperson Ali Rabiei.

Brittiska UD svarar att både fartyg och besättning är fortsatt kvarhållna.

23 september 2019 11:01

Stena Impero, som seglar under brittisk flagg, beslagtogs av Irans revolutionsgarde när fartyget färdades genom Hormuzsundet den 19 juli.

Den rättsliga processen är avslutad och baserat på det är förutsättningarna för att släppa oljetankern fri uppfyllda och oljetankern kan åka, säger talesperson Ali Rabiei under en presskonferens, enligt nyhetsbyrån AFP.

Han gav inga detaljer om när fartyget skulle kunna lämna hamnstaden Bandar Abbas där det hållits sedan i juli.

Det saudiska tv-bolaget al-Arabiyya citerar brittiska utrikesdepartementet, som hävdar att oljetankern och kvarvarande besättning fortfarande är kvarhållna.

"Vi fortsätter att uppmana Iran att omedelbart släppa Stena Impero och kvarvarande besättning, som är olagligt kvarhållna. Irans olagliga beslag av ett fartyg inom en internationellt erkänd fartygsled är oacceptabelt och underminerar internationell lag" meddelar brittiska UD i ett uttalande.

"Inte hört något"

Det iranska beskedet att fartyget släpps kom på söndagen.

Vi har tyvärr inget nytt att meddela, vi har inte hört något i dag, säger Erik Hånell, vd på Stena Bulk, till TT.

Erik Hånell säger att han trodde att frisläppandet skulle ske under redan söndagen, då rederiet fick information om att det politiska beslutet att släppa fartyget var taget.

Men det gjorde det ju inte. Så vi har väl gått tillbaka lite till ruta ett, känns det som. Vi väntar fortfarande på klart besked från myndigheter och hamnen, det har vi inte fått, säger han.

16 personer kvar

Iran frigav i början av september sju besättningsmedlemmar på Stena Impero, men fortsatt är 16 personer kvar på fartyget. Besättningen kommer från Ryssland, Indien, Lettland och Filippinerna.

Iran har sagt att oljetankern befann sig på iranskt vatten när den beslagtogs, vilket Storbritannien och Stena Bulk har bestridit. Enligt Iran beslagtogs fartyget på grund av brott mot sjöfartslagar.

Beslaget av Stena Impero har av många setts som en vedergällning för att den iranska tankern Grace 1 (nu omdöpt till Adrian Darya) beslagtogs av brittiska styrkor vid Gibraltar några veckor tidigare. Det fartyget släpptes för en tid sedan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Hansson/TT, Marc Skogelin/TT