Britterna kan få stanna hemma till sommaren

"Det måste bli värre innan det kan bli bättre." Så skriver Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i ett brev till allmänheten.

Britterna bör förbereda sig på att stanna hemma under en betydande tid – kanske till början av juni, enligt en expert.

29 mars 2020 13:49

Premiärminister Boris "BoJo" Johnson sitter själv isolerad på Downing Street i London sedan han insjuknat i covid-19, den sjukom som coronaviruset orsakar. Men också resten av invånarna har ombetts att hålla sig hemma i ett försök att underlätta för det nationella sjukvårdssystemet NHS att hantera coronavirusets påverkan på samhället.

"Vi vet att det måste bli värre innan det blir bättre. När vi nu befinner oss i nationell kris så ber jag dig att snälla stanna hemma, skydda NHS och rädda liv", skriver Johnson i brevet som har skickats till över 30 miljoner hushåll.

Längre tid

Johnson varnar också för att tuffare åtgärder kan bli aktuella om det anses nödvändigt.

Restriktioner har införts i ett försök att bromsa det stigande antalet insjuknade i Storbritannien. Över 19 500 personer har konstaterats smittade och fler än 1 200 personer har dött. Inledningsvis sade Boris Johnson att de senaste åtgärderna skulle gälla i tre veckor, men nu uppger företrädare för regeringen att det förmodligen kan handla om längre tid än så.

Jag kan inte komma med någon exakt förutsägelse, men jag tror att vi alla måste förbereda oss på att de här åtgärderna kommer att vara kvar under en betydande tid, säger ministern Michael Gove till brittiska BBC.

Kanske till juni

Professor Neil Ferguson från Imperial College London, en av de epidemiologer som är rådgivare till regeringen, tror att det handlar om flera månader.

Enligt min mening så måste vi upprätthålla åtgärderna under en betydande tidsperiod. Troligtvis till slutet av maj, kanske även början av juni. Maj är nog optimistiskt, säger han till The Sunday Times.
Fakta: Så vill Storbritannien bromsa viruset

För att bromsa coronaviruset uppmanas det brittiska folket att:

Stanna hemma (matinköp, sjukvård eller resor till jobbet för den som inte kan arbeta hemma undantaget).

Håll två meter avstånd om du måste gå ut.

Tvätta händerna så snart du kommer hem.

Undvik att träffa andra, även familj och vänner.

Källa: Storbritanniens regering

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Sofia Eriksson/TT