Blommande känslor med rätt bukett

Blommor är starkt förknippade med kärlek, uppskattning, frieri och förälskelse. Dessutom sägs de ha sitt eget symboliska språk. Snart är snittblommornas stora högtidsfest, alla hjärtans dag, här.

4 februari 2019 07:58

Visste du att gula blommor kan betyda "du är solen i mitt liv", men också signalera falskhet och till och med otrohet? Blomsterspråket – att tala med hjälp av blommor var stort på 1800- och 1900-talet, i alla fall som underhållningskonst, men kanske också för att förmedla hemliga kärleksbudskap eller be om förlåtelse. Och än i dag låter vi blommorna tala åt oss.

Jag tror fortfarande att det kan vara lättare att skicka en vacker bukett än att uttrycka sig i ord, även om blomsterspråket inte används så mycket i dag. Det som är viktigt är att det blir vackert i färg och form, säger floristen Hanna Eriksson på Floristkompaniet i Stockholm.

Blomma med budskap

Hon stökar i gång dagen bland högsträckta, grönskande trädkronor, stadiga kaktusar, spetsiga aloe veror, spretiga körsbärskvistar och krukor fyllda av färggranna blomsterfång. Att ge bort röda rosor, som har en tydlig association till kärlek och romantik, till chefen kan kanske skicka fel budskap, men bortsett från det går det inte att göra några direkta misstag.

Men det är bra om man har lite koll på vad mottagaren tycker om så att man kan hitta något som passar, säger Hanna.

Hon visar ett litet gulnat häfte från år 1874. I "Nyaste blomsterspråket" står bland annat att läsa att kaprifol betyder "Ju mer ditt öga mot mig strålar ju mer jag älskar dig" medan biskopsmössa signalerar "du är skenhelig". Och en bukett i rött, vitt och blått betyder på blomsterspråk frieri.

Bengt Arvidsson är doktor i teologi vid Lunds universitet 1987. Han berättar att böcker om blomsterspråket började poppa upp över hela Europa på 1800- och 1900-talet, men budskapen kunde gå vitt isär.

Blomsterspråket är inget entydigt språk, det var mycket till för att roa. Idén är att uttrycka känslor som är svåra att uttrycka och det gör man fortfarande. Blommor betyder oerhört mycket. Kommer man till ett sorghus har man ofta en blomma med sig, men säger kanske inte så många ord.

Lång historia

Ur ett idéhistoriskt perspektiv ansåg man under romantiken att naturen var besjälad och att det fanns osynliga budskap i växterna.

Man kan läsa om trädgårds- och växtsymbolik i botaniska verk redan på 1500-talet, säger Bengt Arvidsson.

Litteraturen och populärkulturen svämmar över av referenser till vår rika flora, vitt skilda grupper, från The Rolling Stones till Sven-Ingvars, har sjungit om blommor. Men en bukett används inte bara för uppvaktning. I bland annat USA finns företag specialiserade på att skicka döda blommor som hämnd för oförrätter. Men vanligare är nog ändå att använda de sirliga skönheterna för att flirta.

Rosor är typiska för kärlek. Blomsterspråket bygger på att det fanns en viss blyghet mellan könen. Kanske vågade männen inte framföra sina känslor? gissar Bengt Arvidsson.

Till alla hjärtans dag sker en explosion i just rosförsäljning.

Hela världen vill ha röda rosor samtidigt, så priset går upp till nästan det dubbla. Ett bra tips är att välja något annat, då kan man få mer blommor för pengarna, säger Hanna Eriksson.

Och man behöver inte ge bort en maffig jättebukett för att visa att man tycker om någon.

Man kan välja en enda fin, större ros av bra kvalitet. Det blir något extra. Jag tycker att alla ska kunna ge någonting. En enkel vallmo eller en vacker anemon säger också jättemycket.

Vild uppsättning

Hanna plockar ihop en egen favoritbukett. Syrén, ranunkel, anemon, kungsängslilja, vallmo och luktärt. En visuell fest av skiftningar i rosa, djuprött, vitt och rost.

Det är populärt att blanda vilt, man vill ha något som inte är så tillrättalagt, utan mer naturligt, säger hon.

Anemon är hennes absoluta favorit.

Den är skör och uttrycker hopp och längtan om vår. Den är vacker från att den är knopp till att den vissnar. Den finns i många färger och har vackra små detaljer, säger hon.

Ett tips är att välja det som är i säsong. Just nu står våren för dörren med anemoner, ranunklar och tulpaner, men även försommarens blommor, som luktärt och syren, börjar komma. Och för den som vill att uppsättningen ska prunka länge av liv och kärlek finns det några sorter som är bättre än andra.

Franska tulpaner står mycket längre än vanliga tulpaner. Blommande kvistar som kvitten blir fint och tuberosa och nejlikor är väldigt hållbara, säger Hanna Eriksson.
Snabbguide till blommornas språk

"Säg det med blommor" är en vanlig fras. Beroende på vilken källa man går till kan blommorna ha olika betydelser. Här är några exempel på blomsterspråket:

En blomma: Du är mitt allt.

Två blommor: Låt oss resa bort tillsammans.

Tre blommor: När får jag träffa dig igen?

Fyra blommor: Jag ser upp till dig och är dig tacksam.

Fem blommor: Jag gör vad som helst för dig.

Sex blommor: Jag tvivlar på ditt ord.

Sju blommor: Jag älskar dig.

Åtta blommor: Jag förblir dig trogen intill döden.

Nio blommor: Jag vill vara ensam med dig.

Tio blommor: Vill du gifta dig med mig?

Blå blomma: Jag vill bli vid din sida intill döden.

Gul blomma: Du är solen i mitt liv.

Lila blomma: Jag önskar dig all lycka och välgång i livet.

Mörkröd blomma: Jag saknar dig så.

Orange blomma: Jag är din trogne vän.

Rosa blomma: Jag är förälskad i dig och lovar dig trohet.

Röd blomma: Jag räknar dagarna tills vi möts igen.

Vit blomma: Jag tror på din renhet och jungfrulighet.

En bukett med blå, röda och vita blommor: Frieri!

Källa: Interflora, Wikipedia, Allt om Trädgård


Floristens tips

+ En lägre bukett är lätt att placera i hemmet.

+ Rosa och rött är typiska romantiska nyanser, men även pudrigt pastelligt.

+ I en klassisk rosbukett kan man tänka på att få in några våriga kvistar.

+ Luktärt och syren doftar gott, det är väldigt härligt.

+ Vill du ha något som ska stå länge? Fråga floristen vad i sortimentet som är hållbart.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!