I veckan upprättades två anmälningar om grovt bedrägeri i länet. Det hela handlar just om bedrägeri via telefonen, så kallat vishing, uppger polisen på sin hemsida. Enligt myndigheten har en man ringt upp och sagt att polisen kontrollerade lån och låneinstitut, med anledning av att det hade kommit låneförfrågningar i målsägarens namn.

Därefter erbjöd sig mannen att koppla samtalet till bankens säkerhetsavdelning.

Där uppmanades de drabbade att logga in på sin bank via bank-id för att kunna spärra bankkort och konton. När den målsägande gjorde det försvann en stor summa pengar från dennes konto.

Samtalet kom från nummer 010-114 14 00, alltså mycket likt polisens telefonnummer 114 14. Då varken polisen eller banker ringer och ber om koder eller uppmanar någon att logga in på sitt bankkonto är polisens uppmaning att avsluta samtalet och att aldrig lämna ut bankuppgifter till okända personer.

Vishing står för voice phising – kombination av falska telefonsamtal och e-postmeddelanden och innebär att en person rings upp av någon som utger sig för att vara från exempelvis banken, för att lura till sig känslig information.