Vi vill utrota livmoderhalscancer i våra regioner

Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande i Östergötland.

Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande i Östergötland.

Foto: Johnny Gustavsson

Debatt2021-04-26 09:53
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Humant papillomvirus (HPV) är det virus som ligger bakom i stort sett alla fall av livmoderhalscancer som globalt varit den vanligaste cancerformen hos kvinnor. I Sverige behandlas över 8 000 kvinnor årligen mot cellförändringar, 550 kvinnor utvecklar livmoderhalscancer och cirka 150 dör i sjukdomen.

I Sverige har det tidigare genomförts screening mot HPV men på senare år har det varit brist på vaccin i världen. Nu har tillgången på vaccin blivit bättre, vilket skapar bättre förutsättningar att utrota sjukdomen. Enligt en studie från Karolinska Institutet innebär HPV-vaccination en riskminskning på hela 88 procent om kvinnan vaccineras före 17 års ålder, medan en vaccination mellan 17 och 30 års ålder innebär en halverad risk för livmoderhalscancer.

Redan 2010 infördes avgiftsfri vaccination mot HPV för flickor och från och med 2020 vaccineras även pojkar avgiftsfritt. År 2018 beslutade även regeringen att göra screeningen för livmoderhalscancer avgiftsfri, i syfte att öka deltagandet i gynekologiska cellprovtagningar för att minska antalet dödsfall i livmoderhalscancer.

Samtidigt uteblir alltför många kvinnor från sin cellprovtagning. För att nå dem som uteblir från sin cellprovtagning behövs det därför riktade insatser för att hitta de här personerna. Om vi kan upptäcka cellförändringar i tid kan en snabb behandling vara avgörande för överlevnaden. En så kallad catch-up-vaccinering i samband med cellprovtagning för kvinnor mellan 17 till 30 års ålder, kan därför vara ett framgångsrikt sätt att nå dem som inte blivit vaccinerade. 

Regionerna Östergötland, Jönköpings län och Kalmar län går nu i spetsen för att utrota livsmoderhalscancer, genom ett gemensamt riktat arbete med vaccinering mot HPV. Vi ger ett uppdrag till vårt samverkansorgan – Sydöstra sjukvårdsregionen – att arbeta fram ett vaccinationsprogram för att utrota livmoderhalscancer via en så kallad catch-up för kvinnor och pojkar. Sjukvården ska erbjuda HPV-vaccination och identifiera de kvinnor som har högst risk för att få livmoderhalscancer och erbjuda dem provtagning. Forskare inom ämnet har tydligt visat att dessa verktyg kan eliminera viruset som gör att cancern uppstår. Ett vaccinationsprogram med catch-up-vaccinering som utgångspunkt, i kombination med vaccination mot HPV före 17 års ålder, kan på sikt utrota livmoderhalscancer och rädda fler liv. Att utrota cancerformen är framförallt en stor vinst för kvinnors liv och hälsa, men också en stor vinst för vårt samhälle.

Genom vaccinering kommer många kvinnor att slippa få besked om cancer i livmoderhalsen.
Genom vaccinering kommer många kvinnor att slippa få besked om cancer i livmoderhalsen.