Verkligheten bör vara ombud nummer ett pÄ S-kongressen

Kristina Edlund i Linköping pÄminner sitt parti om de verkligheter som hon rör sig i och om vad som bör göras.

Kristina Edlund i Linköping pÄminner sitt parti om de verkligheter som hon rör sig i och om vad som bör göras.

Foto: Johan Rödin

Krönika2021-04-20 05:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Kristina Edlund Àr socialdemokrat och kommunalrÄd i opposition i Linköping. Hon var tidigare kommunstyrelsens ordförande i den vÀxande universitets-och industristaden Linköping; en stad dÀr "segregation, sprÀngningar och ungdomsrÄn tyvÀrr har blivit alltmer pÄtagliga problem", skriver hon i en debattartikel i Expressen. (19 april)

Kristina Edlund anser att Socialdemokraterna behöver "sÀtta hÄrt mot hÄrt" pÄ omrÄden som gÀngbrottslighet och annan kriminalitet som till exempel bidragsbrott. Hon kÀnner oro för att partiet Àr pÄ vÀg att hamna snett: "Vi socialdemokrater har en tradition av att ta ansvar för Sveriges utveckling, vÄr framgÄng bygger pÄ att vi aldrig duckat inför samhÀllsutmaningar. Nu finns risk att mitt parti lÀmnar ute frÄgan om gÀngbrottslighet och kriminalitet."

Det Ă€r bra att Kristina Edlund tar till orda. KommunalrĂ„den runt om ute i landet lever i andra verkligheter Ă€n de partistrateger som försöker hitta pĂ„ vĂ€gar för Socialdemokraterna att förflytta de politiska bataljerna till andra omrĂ„den Ă€n invandring och kriminalitet dĂ€r partiet har svĂ„rt att hĂ€vda sig gentemot moderater och sverigedemokrater. Men riktiga problem finns pĂ„ riktigt. Det Ă€r nog sĂ„ som Kristina Edlund skriver att det bĂ€sta sĂ€ttet att förflytta den politiska bataljen Ă€r att anvĂ€nda den politiska makten för att uthĂ„lligt och allvarligt sĂ€tta "hĂ„rt mot hĂ„rt" mot kriminaliteten som hotar att alltmer genomsyra samhĂ€llet. 

Edlund tar ansats mot den socialdemokratiska partikongressen som Àr planerad att hÄllas i november. Hon kÀnner av de interna vibrationerna inför kongressen och hon befarar att partitrÀffen kan bli en övning dÀr man inför valet kommer att helt inrikta sig pÄ klassiska vÀlfÀrdsfrÄgor i hopp om att det ska kunna prÀgla hur den kommande valrörelsen utvecklas. Klassisk vÀlfÀrd som vÄrd/skola/omsorg Àr givetvis av stor vikt och betydelse för samhÀllsutvecklingen. SÄ Àr det förstÄs. Men allt hÀnger ihop med allt. Det bestialiska kvinnomord som inför mÀngden av vittnen begicks pÄ Linköpings jÀrnvÀgsstation i torsdags förra veckan har ocksÄ mycket med vÀlfÀrd att skaffa. NÀr "klyftor och oro vÀl slÄr rot sÄ tar det lÄng tid att Ätervinna tilliten", skriver Kristina Edlund. NÀr mÀnniskor i stort sÀtter upp kriminalitet och segregation som de viktigaste frÄgorna i samhÀllet sÄ Àr det inte resultatet av en högerkonspiration. Det Àr resultatet av verkligheterna. Kristina Edlund gör helt rÀtt som pÄminner Socialdemokraterna om det. Verkligheten bör alltid vara ombud nummer ett pÄ S-kongresser.