Vänder ryggen åt folket i den viktigaste frågan

Isabella Lövin och Morgan Johansson på onsdagens pressträff om migrationspolitiska kommittén. En eventuell regeringskris sköts på framtiden medan trovärdigheten sköts ännu något mer i sank.

Isabella Lövin och Morgan Johansson på onsdagens pressträff om migrationspolitiska kommittén. En eventuell regeringskris sköts på framtiden medan trovärdigheten sköts ännu något mer i sank.

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Krönika2020-10-09 06:17
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen tycks vara helt oförmögen att samla ihop sig i invandringsfrågan. Denna fråga - med dess avläggare i form av bland annat samhällsfarlig gangsterkriminalitet, långtidsarbetslöshet, fallande skolresultat, ökad polarisering, oordning i folkbokföringen, växande välfärdskriminalitet och stigande påfrestningar på offentlig service som sjukvård och omsorg - ligger sedan länge överst i breda medborgargruppers samhällspolitiska varseblivning. 

Nyligen lämnade den migrationspolitiska kommittén över ett förslag i 26 punkter till regeringen.  Socialdemokraterna har röstat för alla de 26 förslagen. Regeringspartiet MP motsätter sig dock alla av de tunga förslagen om ökat försörjningsansvar, tillfälliga uppehållstillstånd och åtstramningar av anhöriginvandringen. Onsdagens besked om att de båda regeringspartierna S och MP är överens om att sända ut alla förslag från kommittén på remiss skulle man därför kunna tolka som en framgång för S. I strikt maktpolitisk mening skjuts den möjliga regeringskrisen på framtiden genom att MP går med på att skicka ut förslagen. I alla andra meningar är det emellertid så att S förlorar ännu mer av sin redan hårt sargade trovärdighet i folkets viktigaste fråga när de går med på att också ställa sig bakom MP-förslag som utan överdrift riskerar att kraftigt öka invandringen till Sverige. Att nu t ex vilja införa "särskilt ömmande skäl" som en ny grund för vuxna utan asylskäl att få stanna i Sverige kan liknas med att vända ryggen åt alla utom en liten skara världsfrånvända aktivister ute på vänsterkanten. Hittills i år har 68 000 personer beviljats uppehållstillstånd i Sverige. En tredjedel är anhöriga till de som tidigare fått uppehållstillstånd, en tredjedel är arbetskraft - varav betydande delar är förklädd invandring - och en mindre del (6000) har fått uppehållstillstånd av asylskäl av olika slag. 68 000 är en på tok för hög siffra givet de problem som Sverige har. Att vilja öka på det antalet är kort sagt samhällsfrånvänt.

Förmodligen kommer riksdagen att sätta stopp för regeringsförslaget. Det är en sak för sig. Ur ett S-perspektiv är det illavarslande att man på det här viset bidrar till att invandringsfrågans polariserande kraft stegras än mer. Ur ett riktiga-livet-perspektiv är det framförallt illavarslande för hundratusentals av de invandrare som redan kommit hit och som kämpar för att etablera sig på hederliga och hyggliga sätt i det nya landet. Fortsatt invandring på höga nivåer slår undan benen på dem gång efter gång. Det är inte konstigt att SD: s andelar växer band invandrarna.