Vad gör Härnbro nu för tiden tro?

Den 29 mars i år var det 35 år sedan Anders Härnbro flyttade in till Finspång från småländska Bodafors.

Anders Härnbro hemma i sin trädgård i Herresta Trädgårdsvilla. Lunchrasten ägnas åt ett samtal i Teams med Folkbladets Widar Andersson.

Anders Härnbro hemma i sin trädgård i Herresta Trädgårdsvilla. Lunchrasten ägnas åt ett samtal i Teams med Folkbladets Widar Andersson.

Foto: Widar Andersson

Krönika2020-06-19 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Anders var tretton år när han startade sin Finspångsbana. Nu har det gått drygt ett år sedan han flyttade ut från Finspång. Han har tre vuxna barn och han kan även skriva farfar på visitkortet.

Han har haft en doktorandtjänst på Campus Norrköping, forskat om "Äldre och åldrande" och har även arbetat som lärare på universitetet. Sedan tog politiken över. Under åtta år var Anders Härnbro kommunalråd i Finspång, varav drygt sex år som Kommunstyrelsens ordförande. Efter sommaren 2017 och fram till sista december 2018 hade han uppdrag som regionråd i Region Östergötland. Sedan bar det iväg mot nya jaktmarker.

När vi nyligen hade ett videomöte i Teams så satt han i trädgården till den gamla trädgårdsmästarvilla som han och sambon Johanna hyr i Herresta norr om Mariefred, i Strängnäs kommun. Jag frågade honom den klassiska frågan:

Vad gör du nu för tiden?

– Jag arbetar som tjänsteman på Samhällsbyggnadsenheten på Strängnäs kommun. Det är ett riktigt kanonjobb som utredare och strateg där jag får ägna mig åt sådant som jag verkligen är intresserad av. Jag har uppdraget att tillsammans med en kollega koordinera kommunens insatser inom Agenda 2030 där jag har särskilt ansvar för det som kallas för social hållbarhet, berättade Anders Härnbro. Social hållbarhetsfältet ramas in av jämställdhet, folkhälsa och tillgänglighet.

– De globala målen som FN har antagit genom Agenda 2030 betyder att vi ska göra vårt utifrån kommunens rådighet för att fram till år 2030 ha avskaffat fattigdom, minskat ojämlikheter, byggt hållbara samhällen och ha löst klimatkrisen sa Härnbro. Inget man kan säga nej till, men svårare att få ihop till en gemensam arbetslinje.

På skärmen syns det tydligt i Anders Härnbros ansikte och ögon att han verkligen "går igång" på de här långa och stora hållbarhetsfrågorna för världen och mänskligheten.

– Dels gillar jag det här helhetsuppdraget där vi inte kan blunda för målkonflikter och där vi heller inte väjer för samarbeten/synergier som dyker upp på ibland oväntade sätt när försöker tänka stort och problemlösning i fokus. Med min bakgrund har jag ju också stor respekt och stort intresse för styrning och ledning; vilket ju är en förutsättning för att få något gjort, sa Härnbro.

Huvudorsaken till att han sitter i den sörmländska trädgården på sin lunchrast är dock inte ett jobb utan just Johanna Söderström som bodde och arbetade i Herresta när de båda träffades. Johanna är grundare och vd i företaget "Operose" som gör arbetskläder för kvinnor som arbetar i bygg- och trädgårdsbranscherna. På företagets hemsida skriver Johanna: "Efter 20 år i klädbranschen och 6 års renoverande av hus, insåg jag att det inte fanns arbetskläder för oss kvinnor."

– Vi har startat ett långt livskamratprojekt tillsammans och det känns mycket bra, sa Härnbro och glittret återkom i ögonen.

Det var inte helt lätt för honom att skaffa sig ett nytt arbete sedan han lämnat politiken.

– Jag sökte 70-80 olika arbeten förra våren. Men jag fick bara komma på två intervjuer. De flesta jobb jag sökte var i offentlig sektor. Jag tror det är så att många rekryterare har svårt att konvertera politisk erfarenhet till ett tjänstemannayrke; de vet inte riktigt hur till exempel erfarenheten som kommunalråd ska värderas i ett sådant sammanhang. Hur som helst så var det en nyttig insikt att förstå hur hög tröskeln kan vara för en politiker att komma ut i det vanliga arbetslivet, berättade Anders Härnbro.

Strängnäs har drygt 10 000 fler innevånare än Finspång. Det är en pendelkommun som växer. Det är nära till stora arbetsmarknader i Stockholm och Eskilstuna och både barnfamiljer och seniorer vill gärna bo i Strängnäs, som precis som Finspång har fler aktiva kommundelar.

Politiken är satt på paus för Härnbro. Tjänstemannarollen kräver sitt. Framöver vet man dock aldrig vad som sker.

– Politik bygger ju på förtroende. Det som ger förtroende är att till invånarna lämna över en bättre kommun till nästa mandatperiod än att inrikta sig på att vinna nästa val. Den insikten fick jag i Finspång. Sådant har betydelse och kanske blir det någon mer chans i livet för politiken och mig, sa Anders Härnbro.

Han tror att Coronapåfrestningarna skapat ett ökat intresse i befolkningen för samhällets hållbarhet.

– Rikspolitiken har en chans att få stöd för att göra saker som man inte gjort förut. Nu är tid att utreda, besluta och att verkställa, slutade Anders Härnbro.

Karta: Herresta