Vaccinet obrukbart efter transport

Vaccinet med destination Östergötland förvarades i en för låg temperatur. Ingen länsbo hann injiceras men processen kring vaccinationen försenas.

Vacciner från Moderna kunde inte användas efter transporten. Fotot är taget i ett annan sammanhang.

Vacciner från Moderna kunde inte användas efter transporten. Fotot är taget i ett annan sammanhang.

Foto: TT

Östergötland2021-01-22 13:06

Region Östergötland har fått vaccin från Moderna som har förvarats i för låg temperatur. 

Ingen i länet har vaccinerats med det aktuella vaccinet, som nu har försatts i karantän, enligt ett pressmeddelande från regionen.

Apoteket  levererade i veckan ut sammanlagt 2 100 doser av Modernas covid-vaccin i en transportlösning med för låg frystemperatur till sammanlagt fem regioner: Östergötland, Gävleborg, Dalarna, Värmland och Halland.

500 av dessa doser var ämnade för Östergötland.

– Ingen behöver oroa sig för detta, eftersom vi inte har använt vaccinet och försatte det i karantän så fort vi informerades, säger Rickard Lundin i den regionala sjukvårdsledningen.

Vaccinet har dock getts till cirka tusen personer i Gävleborg, Dalarna, Värmland och Halland. Enligt Folkhälsomyndigheten finns det inget som tyder på att doserna som transporterats i för låg frystemperatur innebär någon patientrisk. 

Nu utreds vilken effekt de berörda doserna har och om det medför att de som nu fått vaccinet behöver få dos 1 igen. Utredning pågår också kring varför transporterna skett under felaktiga förhållanden.

Debaclet kring transporten är extra olycklig med tanke på att regionen de senaste två veckorna fått färre leveranser av vaccinet från Pfizer Biontech än utlovat. 

– Alla som vill vaccineras kommer att få göra det, men just nu kan vi inte säga när man kommer att blir uppringd bara att man kommer bli det., säger Rickard Lundin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!