Trängsel är inte att leka med i politiken

Morgan Johansson blev ett ofrivilligt slagträ under måndagens pandemilagsdebatt. Samtidigt illustrerade han  problemet med att definiera trängsel. Ska staten göra det? Eller den enskilde? Eller förnuftet? Eller omdömet?

Morgan Johansson blev ett ofrivilligt slagträ under måndagens pandemilagsdebatt. Samtidigt illustrerade han problemet med att definiera trängsel. Ska staten göra det? Eller den enskilde? Eller förnuftet? Eller omdömet?

Foto: TT

Krönika2020-12-29 05:17
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regeringen vill ha en ny pandemilag på plats redan söndagen den 10 januari. Regeringen, länsstyrelsen och kommuner ska få makt och myndighet att stänga ner hela verksamheter som enligt myndigheterna inte följer förordningar och bestämmelser för att undvika "trängsel". Arbetet med den nya lagen har forcerats fram i regeringskansliet. Remisstiden gick ut den 23 december och den 28 december höll statsråden Lena Hallengren och Ibrahim Baylan en pressträff där de anmälde att förslaget om pandemilag nu skickas till Lagrådet på remiss. Lagen innebär en skarp centralisering av makten till regeringen och dess länsstyrelser. Enligt förslaget till ny lag ska riksdagen godkänna regeringens beslut; men först efter två veckor i vissa fall. 

Möjligheter till mer exekutiva beslut på regeringsnivå har från och till efterfrågats under större delen av Coronaeran. Regeringen har haft flera månader på sig att utreda, förankra och bereda frågan på ett mer gediget sätt. Men så har vad jag förstår inte skett. Nu ges istället bilden av ett hafs- och hastverk.

På pressträffen ställdes till exempel frågor om hur "trängsel" ska definieras i lagen? Vilket knappast är en debatt om påvens skägg i det här sammanhanget. Trängsel är vad allt handlar om. Lagens syfte är att snabbt kunna stoppa trängsel genom att bland annat kunna stänga ner ett köpcenter och/eller kunna bötfälla personer. Då bör det vara närmast glasklart vad som lagstiftaren menar med "trängsel." Frågorna om trängsel fick dock inga tydliga svar på pressträffen.

Jag tror inte för ett ögonblick att Löfven, Hallengren och de andra planerar en statskupp i lönndom. Däremot tror jag att de känner flåset i nacken och gärna vill visa handlingskraft i en god sak. Virus är allvarliga saker. Utöver att skicka många människor i en för tidig grav så riskerar en utdragen vírusbekämpning att kosta ofantliga summor skattepengar och åsamka stora skador för tiotusentals näringsidkare och hundratusentals lönearbetare. Människor och verksamheter som inte bryr sig om rekommendationer och råd bör självklart kunna stoppas handfast med lagens hjälp om inget annat har effekt. Men sådana extraordinära lagar bör beredas på ett extraordinärt sätt. Enligt lagen om alltings jävlighet så kom samma dag som pandemilagsförslaget nyheten om att justitieminister Morgan Johansson fångats på bild under annandagsrean; en rea som regeringen starkt avrått ifrån. Johansson medgav sin "oförsiktighet" men underströk att det inte var trångt i butiken. Som sagt. Vad är trängsel? Och kan även ett omdöme bli för trångt? 

Läs mer om