Trafikverket borde fortsätta ropa om kontinenten

På måndag 15 november går en epok i graven. Trafikverket stänger ner tågutropen på järnvägsstationerna i landet. Kvar blir nu "bara" utrop om förändringar - det vill säga förseningar, spårbyten med mera.

I morgon måndag 15 november tystnar högtalarna på järnvägsstationerna.

I morgon måndag 15 november tystnar högtalarna på järnvägsstationerna.

Foto: TT

Krönika2021-11-14 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vilket ju vissa dagar inte är så "bara" vill jag nog säga som ärrad och väl befaren tågåkare och stationsbesökare.  Enligt Trafikverket tar man bort utropen om tågens avgångs- och ankomsttider därför att "mängden tåg som trafikerar järnvägen har ökat". Utropen blir helt enkelt för många och störande. Informationen kommer ju också numera digitalt direkt till varje resenärs mobil. Man får veta vad som gäller den egna resan men slipper högtalarskramlet om alla anda resor. Järnvägen har många intresserade och stundom nostalgiska entusiaster och följare. Jag kan tänka mig att de stoppade utropen i högtalarna kommer att möta en del invändningar. Några som inte verkar vara så mycket för att klaga är medlemmarna i Järnvägshistoriskt Forum på nätet. För några år sedan snappade jag upp en kul och lång diskussion om just högtalarutrop på detta forum. Jag passar på att bjuda på en mikrodel av diskussionen som inleddes med detta inlägg:

"Om man vill bygga en modelljärnväg med högtalare på stationen och önskar göra tidsenliga utrop, hur finner man information om detta?Jag kan tänka mig att på Eskilstuna C år 1969 kunde det låta ungefär så här: "Tåg 752 från Norrköping med avgång klockan 22:13 till Västerås, Krylbo inkommer strax på spår tre".

Han fick snabbt svar: "Utropen behöver inte nödvändigtvis vara begripliga överhuvudtaget. Det var de väl ändå sällan förr, pga den dåliga ljudkvaliteten och interferens mellan ekon från olika högtalare på avstånd från varandra. Så spela in vad du vill men se till att det ekakakar!"

Många delade med sig av minnen av utrop och utropare från förr: "Mitt minne från 1960-talets tågx Malmö C kanske är fel men jag vill absolut minnas att man då lade på en LP-skiva inne på tågx inför avgångarna. Jag var ofta där inne och tycker mig komma ihåg det härliga raspet från skivan. Mycket riktigt kom utropet först på svenska och sedan på engelska, tyska och franska. Det var lite av en kontinental stämning över Malmö C då." En annan på forumet mindes utropen på Stockholm Central: "Resande med Vikingen expresståg 9 till Malmö Helsingborg och kontinenten kl 15.30, tag plats, stäng dörrarna, vi önskar en trevlig resa". Tågresa mot "kontinenten"; visst låter det lockande? Jag skulle gärna önska att Trafikverket behåller det utropet!