Tobias Baudin har helt rätt om SD: s rötter

Det är måhända svårt att tänka sig idag. Men för inte alls så länge sedan var den svenska socialdemokratin närmast paria och definitivt en underdog i samhället.

För exakt en månad sedan gratulerade den nyvalda partiledaren Magdalena Andersson den nyvalde partisekreteraren Tobias Baudin.

För exakt en månad sedan gratulerade den nyvalda partiledaren Magdalena Andersson den nyvalde partisekreteraren Tobias Baudin.

Foto: TT

Krönika2021-12-06 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De allra flesta människor betraktade partiet med avsmak.Den socialistiska miljön ur vilken partiet stigit upp hade redan många blodiga sammanstötningar i ryggsäcken. Och snart skulle en inriktning av rörelsen ta över i Ryssland genom att mörda tsarfamiljen och införa ett skräckregemente med miljoner ryssars död på sitt samvete. 

I det sena 1800-talet kolporterade partiets agitatorer ut omstörtande idéer. Man talade grovt och populistiskt om det samlade etablissemangets totala misslyckande med i stort sett allt utom med att berika sig själva och med att förtrycka arbetarna.

I senaste utgåvan av Fredagsintervjun (3/12) med Kvartals chefredaktör Jörgen Huitfeldt vid mikrofonen ingår en passage där skådespelaren Johan Rabeus läser upp delar av arbetsvandraren, skräddarmästaren och agitatorn August Palms tal "Hvad vil Sosial-Demokraterna?" från den 6 november 1881. 

Knorren i Rabeus uppläsning är att han följer det bevarade manuskriptet för talet bokstavligt; likt Mäster Palm talar Rabeus således om Socialdemokraterna som "SD". Vilket var vad S kallade sig själva i begynnelsen. I Riksarkivet finns att läsa att August Palm i pressen "hånades för sina åsikter och för sitt språk, vilket endast resulterade i att han blev ännu mer känd."

Socialdemokraternas blott adertonde partisekreterare är nyvald i uppdraget. Han heter Tobias Baudin och fick som gäst i Fredagsintervjun svara på frågan om han just i underdogpositionen kunde se några likheter mellan S och SD? En position som ju nu även SD håller på att lämna. Partiet är relativt stort, har växt fort och är en del av ett framväxande regeringsalternativ till höger och är delaktiga i den statsbudget som riksdagen just antagit.

Baudin värjde sig självklart något inför den besvärliga jämförelsen. Men som den hederliga person han är så förnekade han inte likheterna; även om det förstås också finns skillnader. S har sekellånga erfarenheter av att förhålla sig till den borgerliga höger som liksom alltid har funnits där. Ett SD som växt fram genom populistiska attacker på etablissemangets "oansvariga invandringspolitik och snålhet mot fattigpensionärer och svenska arbetare" är svårare att tampas med. Tobias Baudin kan nog vara den rätte att göra ett försök. "Det här med att tala om SD: s rötter, det fungerar inte", sa Baudin i Fredagsintervjun. Precis så är det. Hoppas Baudin håller den insikten vid liv under de månader som följer.