Tidens tänkare om ordning och reda i vandringstid

Den anrika tidskriften "Tiden" - med sina rötter i Hjalmar Brantings generation av socialdemokrater - är numera integrerad med en tankesmedja med samma namn.

Här ser vi Lars Stjernkvist på pressträffen då han presenteras som ny partisekreterare för Socialdemokraterna.

Här ser vi Lars Stjernkvist på pressträffen då han presenteras som ny partisekreterare för Socialdemokraterna.

Foto: Tobias Röstlund

Krönika2020-07-02 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Denna tankesmedja visar nu att man verkligen ligger i tiden. På onsdagen 1 juli presenterade Tiden rapporten "Ordning och reda i vandringstid". Med sin rapport stiger Tiden rakt in i samtidens heta fråga om Sveriges nya invandringspolitik. Riksdagspartierna är inne i slutspurten för att få till en bra majoritet för ett bra betänkande i den migrationspolitiska kommittén.  Rapporten "Ordning och reda i vandringstid" är ett särdeles gott underlag för socialdemokrater och andra som är intresserade av stabila fundament för centrala samhällsområden. 

undefined
Här ser vi Anne-Marie Lindgren tillsammans med Ingvar Carlsson när de i december 2019 presenterar den sjunde upplagan av boken "Vad är socialemokrati?" som de båda gav ut 1974.

De fyra rapportförfattarna representerar i sig själva en stor bredd framåt och bakåt inom socialdemokratin. Daniel Färm och Martin Rynoson är ännu unga och arbetar på tankesmedjan Tiden och har nutida erfarenheter av arbete inom S på olika nivåer. Anne-Marie-Lindgren och Lars Stjernkvist är ännu aktiva och i högsta grad levande och tänkande S-personer. Lindgren har under snart ett halvt sekel varit ett slags pragmatiskt intellektuell chefideolog i partiet och har bland mycket annat tagit mycket aktiv del i den gradvisa reformeringen av partiets program. Stjernkvist är en av mest välkända socialdemokraterna i Sverige. Han gjorde sig ett namn som partisekreterare åt Göran Persson under åren 1999-2004 och har nu uppdraget som kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. 

undefined
Här ser vi Lars Stjernkvist på pressträffen då han presenteras som ny partisekreterare för Socialdemokraterna.

Tidens tänkande team sätter in den komplexa invandringsfrågan i ett begripligt och ärligt sammanhang. Världen behöver fungerande skyddsmekanismer för stora grupper av människor som flyr på grund av till exempel krig, despoti, klimat. En bra värld behöver också kunna ge skydd/asyl åt människor som riskerar sina liv som regimkritiker. Världen behöver dessutom på allvar förhålla sig till de ökande folkvandringarna där människor av sociala och ekonomiska orsaker söker sig norr- och västerut på planeten. På dessa och många andra områden har Tiden bra och välgrundade förslag.

Lika självklart och välargumenterat slår gruppen fast att det är "orimligt att inte ha några begränsningar för hur många människor från andra länder som kan komma till ett land." Detta gäller självfallet även anhörig- och arbetskraftsinvandring.

Det finns områden där jag tror att Tidens tänkare missbedömer läget. Försörjningskravet för att ta hit sina anhöriga bör till exempel i stort sett gälla alla. Men som sagt. Det här är bra. Mycket bra. 

undefined
Daniel Färm är chef på tankesmedjan Tiden och en av rapportförfattarna till "Ordning och reda i vandringstid."
Karta: Socialdemokraterna