SMHI utvecklar sin sajt om klimatanpassning

SMHI:s sajt om klimatanpassning har fyllts på med innehåll - nu finns ännu mer information att hämta där.

Längre värmeböljor, fler översvämningar och en förändrad tillgång till dricksvatten och livsmedel är exempel på hur klimatet förändras.

Längre värmeböljor, fler översvämningar och en förändrad tillgång till dricksvatten och livsmedel är exempel på hur klimatet förändras.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Norrköping2019-11-24 12:00

På SMHI pågår ett stort arbete för att möta ett klimat i förändring. Där drivs webbportalen klimatanpassning.se i samarbete med andra svenska myndigheter, och nu går det att hitta ännu mer kunskap om hur samhället påverkas och hur man kan klimatanpassa, då sajten fått ett nytt utseende. 

– Det är allt fler som arbetar med klimatanpassning, och webbportalen har fått en större och bredare publik de senaste åren. Därför blir det ännu viktigare att hjälpa till med kunskap, råd och vägledning, säger Ingrid Gudmundsson, Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning vid SMHI.

Alla berörs av att klimatet förändras. Längre värmeböljor, fler översvämningar och en förändrad tillgång till dricksvatten och livsmedel är några exempel. Att arbeta med klimatanpassning innebär bland annat att minska riskerna som följer med ett varmare klimat. Arbetet kan gälla att rusta sin fastighet, planera bebyggelse och infrastruktur som vägar eller vatten- och avloppssystem, anpassa rutiner inom vård- och omsorg eller hitta lösningar för lant- och skogsbruk. På klimatanpassning.se finns mycket information samlad om hur klimatförändringen påverkar vårt samhälle, hur man kan jobba för att klimatanpassa, inspirerande exempel, utbildningsmaterial och mycket mer. Portalen vänder sig till den som allmänt vill veta mer och till den som arbetar med klimatanpassning.

– Vi hoppas särskilt på att det nu blir enklare att hitta rätt och att den som besöker sajten ska få en bättre överblick av innehållet, säger Ingrid Gudmundsson.

Portalen har funnits i cirka tio år och byggts ut successivt. Exempel på vad man kan läsa om för områden på sajten är ”Hur klimatet förändras” och ”Hur samhället påverkas” (som beskriver hur klimatförändringen påverkar olika områden), ”Vem gör vad” (som förklarar hur ansvaret för arbetet ser ut idag och presenterar nätverk och forskning),  "Exempel” är en idébank med praktiska åtgärder för att klimatanpassa, Startsidan innehåller nyheter och aktuella händelser kring klimatanpassning och så finns Kontaktuppgifter till alla myndigheter, för alla som vill veta mer eller som arbetar med klimatanpassning.

– Vår svenska klimatanpassningsportal är unik med sitt myndighetssamarbete. Antalet samverkande myndigheter har också ökat kontinuerligt under åren, säger Ingrid Gudmundsson.

SMHI har sitt huvudkontor i Norrköping.
SMHI har sitt huvudkontor i Norrköping.
Karta: SMHI
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!