Sittfläsk för sossar och andra byggare

Boken ”På stadig grund – Bygget av Lundbergs” av Jonas Malmborg ligger till grund för en serie artiklar på Folkbladet Söndags ledarsida.

Kameleonten är en möjligtvis något oväntad illustration av socialdemokratin. Men den som läser texten förstår sambandet och ser också linjen mellan S och Lundbergs.

Kameleonten är en möjligtvis något oväntad illustration av socialdemokratin. Men den som läser texten förstår sambandet och ser också linjen mellan S och Lundbergs.

Foto: Junge, Heiko

Krönika2020-07-05 06:26
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Boken gavs ut i november 2019 i samband med Lundbergföretagens 75 års jubileum. Boken skildrar personerna i och kring ett av Norrköpings största och viktigaste företag i modern tid. Det här är del fyra och Lars-Erik Lundberg har inlett sin bana som byggherre och byggmästare i Norrköping. Det bolag han lägger grunden till under de här åren runt 1945/46 har i halvårsskiftet 2019 ett börsvärde på ungefär 86 miljarder kronor. 

Enligt Jonas Malmborgs bok så är Lars-Erik Lundbergs framgångsformel från 1940-talet fortfarande högst levande i dagens börsnoterade moderföretag i koncernen: Höga risker och små marginaler ska undvikas. Varje investering som görs ska betala sig genom avkastning. Vi investerar endast i branscher och bolag som vi begriper oss på. 

Den nuvarande koncernchefen Fredrik Lundberg – Lars-Erik Lundbergs son – säger i boken att han ”inte köper för att sälja.” Det ska inte förstås som att Lundbergs aldrig säljer aktier. Det Fredrik Lundberg vill ha sagt med att ”inte köpa för att sälja” är däremot att den grundläggande inställningen är att aktieägarvärdet i de bolag där Lundbergs har ett stort ägarinflytande ska öka genom ”metodisk och idog ägarstyrning”. Eller uttryckt på ett annat sätt: ”Det gäller att gneta på. Har man dåligt sittfläsk och ett nervöst sinne så passar man inte för det här jobbet”, säger Fredrik Lundberg i boken ”På stadig grund.”

Såväl i affärer som i politik handlar det om ”muddling through” som den amerikanske statsvetarprofessorn Charles E. Lindblom uttryckte saken på sin tid. I artikeln 1959 skriver Lindblom bland annat om de informations- och kunskapsbrister som är en integrerad del av alla stora och långsiktiga beslut. Det går inte att veta vad som händer i framtiden. Det gäller att gneta på. Att muddling through. 

Henry Pettersson är forskare med bakgrund i socialdemokratin. I sin doktorsavhandling från 2004 liknande han socialdemokratin vid en ”försiktig kameleont”:

"Kameleonten är ett försiktigt djur som vid behov anpassar sin färg efter omgivningen. (--) S har visat en relativt god förmåga till politisk anpassning gentemot nya idéströmningar och väljaruppfattningar. (--) Det är en ideologi och ett parti för konservativa samhällsförändrare, för dem som vill ha lagom förändring."

Du har en bild av vart du ska med bolaget eller med politiken. Men utan ett sittfläskrikt och försiktigt gnetande så blir det inte så mycket med något.