Riskgrupp erbjuds fjärde dos vaccin mot covid

Snart kan östgötarna få en fjärde dos med vaccin mot covid-19.

Nu erbjuds östgötar i riskgrupp en fjärde dos med vaccin mot covid-19. Det meddelar Kaisa Karro (S), ordförande i regionstyrelsen.

Nu erbjuds östgötar i riskgrupp en fjärde dos med vaccin mot covid-19. Det meddelar Kaisa Karro (S), ordförande i regionstyrelsen.

Foto: Jeppe Gustafsson, Annica Hesser

Norrköping2022-01-26 15:00

Det meddelar Region Östergötland, som ansvarar för vaccinationerna i länet. Även om bara lite drygt hälften av invånarna över 18 år fått tredje dosen förbereds alltså en fjärde spruta. Först på tur står personer som lider av allvarlig immunbrist.

– Det är viktigt att vi fortsätter hålla tempot och att alla som får erbjudande tar sitt ansvar och vaccinerar sig, säger Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Under onsdagen passerade Region Östergötland en milstolpe i vaccineringsprogrammet. Då nåddes punkten där över 50 procent av alla invånare över 18 år hade fått den tredje dosen vaccin, som regionens ansvarige menar är viktig för att skydda sig själv och andra mot allvarlig sjukdom. Enligt regionens egna siffror har drygt 193 000 östgötar fått tre doser med vaccin.

– Det är glädjande att se att vaccinationerna går framåt och att uppslutningen bland östgötarna är god, säger Kaisa Karro vidare.

Under veckan får drygt 6 000 personer, med sämre immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling, brev med erbjudande om en fjärde dos vaccin enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. 

Dessa personer erbjuds nu en fjärde dos redan tre månader efter den tredje dosen.

– När det gäller övriga grupper är det inte aktuellt med en fjärde dos i nuläget, säger Kerstin Jonsson som är vaccinsamordnare inom regionen.

I nästa vecka inleds också vaccination av barn i riskgrupper i åldern 5-11 år. Barnklinikerna i länet har definierat vilka barn som omfattas och genomför vaccinationerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!