Regionen: Personlig lockdown som gäller nu

Från och med nu gäller "personlig lockdown" i Östergötland. Regionens företrädare förklarade under en presskonferens på fredagen vad det innebär.

Folksamlingar och trängsel bidrar till ökad smitta, men östgötarna är dåliga på att följa råden från Folkhälsomyndigheten, menar regionens företrädare.

Folksamlingar och trängsel bidrar till ökad smitta, men östgötarna är dåliga på att följa råden från Folkhälsomyndigheten, menar regionens företrädare.

Foto: TT

Östergötland2021-04-30 11:19

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind, regionsstyrelsens ordförande Kaisa Karro och vårddirektör Ninnie Borendal Wodlin betonade det allvarliga läget under en digital presskonferens på förmiddagen.

Östergötland tillhör de områden i Sverige, och till och med i Europa, där smittspridningen just nu är som högst. I ett led att bekämpa covid-19 följer Östergötland det framgångsrika receptet från Region Uppsala.

– Där ser man en vikande tendens och färre på sjukhusen tack vare personliga lockdownen. Om två veckor hoppas vi kunna vara tillbaka här och ge andra och mer positiva besked, säger Britt Åkerlind.

Vad är då "personlig lockdown"? Det handlar inte om några nya restriktioner, utan snarare ett strängare förhållningssätt till redan gällande regler.

Region Östergötland uppmanar alla länsbor att följa fyra punkter:

Träffa inga andra än de du bor med.

Stanna hemma vid minsta symtom som kan vara covid-19.

Arbeta hemifrån om du kan

Håll det fysiska avståndet, minst två meter.

Men Östergötland skärper också råden kring ungdomsidrott närmaste 14 dagarna. Inga matcher ska spelas för ungdomar födda 2002 eller senare. 

– För här träffar man andra och nya grupper som man normalt inte träffar i sin vardag, fortsätter Britt Åkerlind.

Kaisa Karro (S):

– Jag uppmanar alla att göra en personlig lockdown, stäng ner så mycket som möjligt av ditt sociala liv. Det är Inte okej att bjuda hem grannar och vänner på fester. Umgås bara med de du bor med. Det är inte läge att blunda för den allvarliga situationen vi befinner oss i. Däremot är det läge för att ha pannben och följa restriktionerna.

37,2 procent av alla vuxna östgötar fått första dosen med vaccin, men den här gruppen rekommenderas att leva på samma sätt som de icke-vaccinerade. Inga lättnader ens för de vaccinerade, med andra ord.

– Vi behöver allas hjälp i en svår situation. Det är dags att orka bry sig, säger vårddirektör Ninnie Borendal Wodlin.

Trion vände sig direkt till de som hittills nonchalerat råden för att minska smittspridningen. 

– Den brittiska virusvarianten smittar mycket snabbare än tidigare, det ser vi tydligt. Alla måste förstå hur snabbt det går nu, fortsätter Britt Åkerlind.

Just nu våras 135 covidpatienter på länets sjukhus i Norrköping, Linköping och Motala. 20 behöver intensivvård.

– Läget är extremt ansträngt, påpekar Kaisa Karro igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!