Regionen startar fas 4 tidigare än planerat

Den 24 maj inleder Region Östergötland sista etappen med vaccinationer mot covid-19.

Kaisa Karro (S) gillar att vaccinationstakten är hög i östergötland.

Kaisa Karro (S) gillar att vaccinationstakten är hög i östergötland.

Foto: Region Östergötland

Norrköping2021-05-07 09:54

Då, i vecka 21, planerar man för att låta alla östgötar över 18 år få sin första dos på vårdcentral eller i något av länets fem stora vaccinationscentraler i Norrköping, Linköping, Motala, Finspång eller Mjölby.

– Vi kommer att gå åldersmässigt eftersom ålder är en av de största riskfaktorerna, sa Kaisa Karro (S), regionstyrelsens ordförande vid en digital presskonferens på fredagsförmiddagen. Däremot har vi inte bestämt hur åldersgrupperna ska se ut ännu. Det får vi återkomma till.

Regionen berättade om ett bra flöde av vaccin och stora resurser i form av bemanning i länet.

– Det känns naturligtvis bra att vi kan tidigarelägga starten av fas 4 lite grann. Det är ännu en milstolpe.

Redan nu på måndag erbjuds alla vuxna från 18 till 39 år i riskgrupp sin första dos. De östgötar som inkluderas kommer att kontaktas via Kivra eller fysiska brev.

När regionen öppnar för samtliga över 18 år under vecka 21 handlar det om den i särklass största gruppen, cirka 200 000 östgötar.

Enligt Rickard Lundin, vaccinsamordnare i regionen, är det omöjligt att gissa när alla östgötar ska kunna vara vaccinerade.

– Det hänger på vaccinleveranserna, jag kan inte se när alla ska vara vaccinerade, sa han under den digitala träffen från Saab arena i Linköping.

Men kapaciteten är som sagt god. De fem stora centralerna kan vaccinera sammanlagt 700 personer i timmen. Utöver vårdcentralerna. Sammanlagt 1 300 personer är kopplade till det stora vaccinationsprojektet. 

– Vi har betydligt högre kapacitet än vad vi har vaccin och vi är redo om de levereras mer framöver.

Och det räknar regionen med. 

– I dagarna kommer vi passera 200 000 doser i länet, det är en viktig milstolpe. Nästan 150 000 östgötar har fått första dosen och 45 000 länsbor är nu fullt vaccinerade, fortsatte Kaisa Karro.

Det betyder att ungefär 40 procent av befolkningen i länet har fått sin första dos och cirka 12 procent fullvaccinerade.

Civilminster Lena Micko deltog under pressträffen och imponerades av Östergötlands resultat.

– Den allmänna bilden för Sverige är att det utvecklas bra. Östergötland ligger bra till, här har man en bra samverkan, sa det före detta kommunalrådet från Linköping.

Fortsatte Micko:

– Hittills har nästan tre miljoner fått första dosen, det är nästan 30 procent av den vuxna befolkningen. Cirka 700 000 svenskar är  fullvaccinerade. Det är bra jobbat. Sverige är som starkast när vi arbetar tillsammans.

Civilminister Lena Micko (S) gillar det arbete som regionen lägger ned.
Civilminister Lena Micko (S) gillar det arbete som regionen lägger ned.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!