Nya regler gäller för vaccinationspasset

Inom kort krävs ett covidpass för inomhusaktiviteter med mer än 100 personer.

Så här ser ett vaccinationsbevis ut och den kan enkelt hämtas in gratis via några tryck på telefonen.

Så här ser ett vaccinationsbevis ut och den kan enkelt hämtas in gratis via några tryck på telefonen.

Foto: Johan Jeppsson/TT

Norrköping2021-11-29 10:59

Från och med onsdag 1 december krävs vaccinationsbevis för den som vill bevittna en sammankomst inomhus för fler än 100 personer.

Det kan till exempel vara sportevenemang, bio- och teaterföreställningar och konserter. Beslutet gäller personer som är 18 år eller äldre.

Många som vaccinerade sig mot covid-19 under våren eller sommaren behöver förnya sina bevis. De vaccinationsbevis som utfärdades innan 30 september gäller endast i 90 dagar. Om ditt bevis har utfärdats 1 oktober-31 december 2021 är det däremot giltigt i 180 dagar.

För att få sitt bevis måste man ha en e-legitimation, men i dag saknar flera hundratusen svenskar detta. De kan därför inte använda den digitala tjänsten Covidbevis.se för att enkelt och snabbt hämta ett vaccinationsbevis.

Nu uppmanar E-hälsomyndigheten alla som kan att skaffa en e-legitimation.

– Med en e-legitimation tar det bara några minuter att hämta ett vaccinationsbevis, säger Annemieke Ålenius, avdelningschef vid E­hälsomyndigheten i ett pressmeddelande. 

– Du som har en närstående som saknar e-legitimation, erbjud dig gärna att hjälpa till att skaffa det. 

Personer som inte vaccinerat sig eller endast tagit en dos räknas som ovaccinerade och kan inte få vaccinationsbevis.

Anledningen till att bevisen införs är att man sedan I mitten av november sett en uppgång av covidsmittade i flera europeiska länder trots hög vaccintäckning samt ökningar i vissa svenska regioner. Folkhälsomyndigheten bedömer därför att det krävs ytterligare åtgärder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!