Ny åldersgrupp vaccineras – då kan alla ha fått sprutan

Snart har hälften av alla vuxna östgötar fått sin första dos med vaccin mot covid-19 och nu öppnar regionen upp för nästa åldersgrupp, 50–54-åringarna.

Region Östergötland erbjuder nu nästa åldersgruppen 50-54 år vaccin mot covid-19.

Region Östergötland erbjuder nu nästa åldersgruppen 50-54 år vaccin mot covid-19.

Foto: Johan Nilsson/TT

Norrköping2021-06-02 09:08

Region Östergötland har i dagarna tagit fram en preliminär tidplan för vaccinationerna i fas 4.

Nästa grupp som erbjuds vaccin är 50-54-åringar, där brevet med erbjudande om vaccination går ut till digitala brevlådor på torsdag. De som saknar digital brevlåda får brevet hem i pappersform några dagar senare.

– Vi vet att det är många som undrar när det kan bli tid för vaccination. Nu har vi en preliminär tidplan, som bygger på de prognoser för leveranser vi har fått, säger Rickard Lundin i den särskilda sjukvårdsledningen på regional nivå. Men den kan förstås ändras om det sker förändringar i leveranserna.

Planen är att erbjudanden om att boka tid går ut till nya grupper i femårsintervall ungefär varannan vecka.
– Som planen ser ut nu kommer den sista åldersgruppen, 18-29-åringar, få sitt erbjudande om att boka vaccin vecka 30-31, säger Rickard Lundin. Men vi vaccinerar med allt vaccin vi får, så det kan gå fortare eller det kan ta längre tid, beroende på hur mycket vaccin vi får.
Den här veckan går det också ut brev med erbjudande till ytterligare en riskgrupp samt gravida enligt Folkhälsomyndighetens senaste rekommendationer.

Under onsdagen beräknas cirka 180 000 östgötar över 18 år ha fått första dosen vaccin mot covid-19, vilket motsvarar nästan exakt hälften av antalet länsbor.

Under senaste veckorna har smittspridningen minskat något i länet och trycket på sjukvården har sjunkit. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!