Nu tar vi i vänstern strid för sjukvården

Det har sparats på svensk hälso- och sjukvård under alltför lång tid, och det är bakgrunden till den dåliga arbetsmiljö svensk sjukvårdspersonal ofta har.

Emil Broberg - här fotad då han var gäst i Folkbladets podd Widar Möter - är i dagens debattinlägg kritik mot vårdappar och nätläkare.

Emil Broberg - här fotad då han var gäst i Folkbladets podd Widar Möter - är i dagens debattinlägg kritik mot vårdappar och nätläkare.

Foto: Widar Andersson

Debatt2022-01-25 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Användandet av så kallade nätläkare, vårdappar som till exempel Kry och Doktor.se, ökar hela tiden. Marknadsföringen är ofta aggressiv och utlovar snabb hjälp. Det kan verka gratis för dig som användare, men kostar miljontals kronor för regionerna. Pengar som i slutändan tas från budgeten till din egen hälsocentral.

I Region Östergötland var kostnaderna för digitala vårdtjänster under 2020 över 40 miljoner kronor och när kostnaderna för 2021 kommer de vara ännu högre. Inget tyder på att deras ”tjänster” avlastar de vanliga vårdcentralerna. Snarare riskerar den fysiska vården att försämras när kostnaderna för nätläkarbolagen tas från pengar som skulle gått till just vårdcentralerna.

Nätläkarbolagen har hittat sätt att utnyttja ett system konstruerat för att du ska kunna bli remitterad till ett sjukhus i en annan region, eller kunna söka vård oavsett var du råkar befinna dig i landet – så kallad utomlänsvård.

Apparna lockar med snabb hjälp vid åkommor som ofta kan lösas med receptfria läkemedel och vila. Självklart ska du kunna få bra rådgivning snabbt men för detta finns redan 1177 – en tjänst som både fungerar och utvecklas och där ett samtal kostar din region cirka 80 kronor. 

Kraven på digital tillgänglighet ökar och regionen måste kunna matcha de privata vårdapparna med digitala lösningar. Många regioner har också redan, eller är på gång med att starta, egna digitala alternativ.

Det finns flera regioner som försökt stoppa detta resursslöseri men så som lagen ser ut tvingas man betala för denna vinstdrivande verksamhet. Detta tack vare att övriga partier i riksdagen väljer att hålla de privata bolagen om ryggen snarare än att värna att våra gemensamma skattemedel används på ett effektivt sätt.

Det har sparats på svensk hälso- och sjukvård under alltför lång tid, och det är bakgrunden till den dåliga arbetsmiljö svensk sjukvårdspersonal ofta har, den brist på vårdplatser som finns över hela landet och den dåliga tillgängligheten i primärvården på många håll. Pengarna som idag blir vinster i nätläkarbolag behövs alltså i regionernas egna verksamheter.

Om du som vi tycket att alla ska kunna ta del av en jämlik god vård, att behoven ska styra och att nätläkarbolagen ska sluta dränera den offentliga vården, då behöver vi din hjälp. Kom med oss i kampen för en bättre vård- vi i vänstern tar strid för sjukvården!

Johannes Schildt - grundare och koncernchef på Kry som omnämns i Emil Brobergs debattartikel - här fotad då han var gäst i Folkbladetpodden Widar Möter.
Johannes Schildt - grundare och koncernchef på Kry som omnämns i Emil Brobergs debattartikel - här fotad då han var gäst i Folkbladetpodden Widar Möter.