Morgan Johansson borde ha fått stanna hemma

Medierna i allmänhet och public service i synnerhet måste borsta upp sig.

Public Service behöver borsta upp sig, skriver Anders Jonsson på ledarsidan idag. Morgan Johansson (S) och andra makthavare ska inte kunna diktera villkoren för sin medverkan.

Public Service behöver borsta upp sig, skriver Anders Jonsson på ledarsidan idag. Morgan Johansson (S) och andra makthavare ska inte kunna diktera villkoren för sin medverkan.

Foto: Faksimil SVT

Krönika2020-07-10 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är en slutsats som fått ytterligare stöd i efterspelet till de havererade migrationsförhandlingarna. Alla skyllde på alla när förhandlingarna bröt samman och det hade naturligtvis varit intressant att få höra en ordentlig diskussion mellan partirepresentanterna i radio och TV om hur det kunde bli som det blev.
Av detta blev det nu inte mycket, inget som var särskilt klargörande i alla fall. Däremot blev det väldigt tydligt att det numera är partistrategerna som bestämmer hur det ska gå till i medierna, inte några redaktionsledningar.
Det värsta exemplet var när justitie- och migrationsminister Morgan Johansson vägrade debattera med Maria Malmer Stenegard (M) i SVT. På numera sedvanligt sätt förklarade programledaren att det därför fick bli enskilda intervjuer istället och började med Malmer Stenegard. När det blev Johanssons tur drog han på med skarpa angrepp mot M:
”Finns det någon förhandling som Moderaterna inte har lämnat de senaste åren?” och ”Moderaterna och Sverigedemokraterna är som Helan och Halvan – dit den ena går, går också den andra.” Förvisso underhållande, men knappast juste när Malmer Stenegard inte fick någon möjlighet att svara på ministerns sluggerattack.
För detta får nu Morgan Johansson kritik från många håll. Men det är väl rätteligen SVT som ska kritiseras. 

Att en politiker passar på att attackera när chansen serveras är inte märkligt. Det märkliga är att han tillåts göra det oemotsagd.
Nu är det som hände i SVT:s morgonsoffa ingen engångsföreteelse. Public service i såväl SVT som SR går gång på gång med på makthavarnas villkor för att ställa upp. 
Ängsligheten märks också tydligt i ordvalet när någon tackar nej till att komma till studion. Då säger programledaren för det mesta numera att vederbörande inte haft möjlighet att komma dit eller inte haft tid. Tidigare hette det att personer inte ville komma, ibland vägrat komma eftersom de inte ville svara på redaktionens frågor.
Vid sådana tillfällen hände det att vi i P1-morgon, Studioett eller ekot, där jag medverkat mellan 1989 och 2010, då istället redovisade vilka frågor som lyssnarna inte skulle få svar på eftersom politikern, företags- eller fackföreningsledaren vägrade svara.
Sådant förekommer numera enbart i de program som ägnar sig åt undersökande journalistik. Det är dags för public service att borsta upp sig. Morgan Johansson borde inte ha fått medverka i SVT:s morgonstudio när han ställde de krav han gjorde.

 

Karta: SVT