Holmen har mycket kvar att lära sig om skog

Timmer

Timmer

Foto: Privat

Skogsbruk2021-06-28 08:52
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Vi skogsägare lär oss något nytt om skogen varje dag". Det skriver skogsföretaget Holmen i en annons som jag såg i tidningen häromdagen. Vilket låter väldigt bra förstås. Och det finns uppenbart en hel del att lära. Ett exempel jag har sett med egna ögon är att Holmen tydligen har missat och ännu inte lärt sig hur man placerar vältor på upplag vid bilväg på ett riktigt och trafiksäkert sätt. Hur sådana vältor ska hanteras och uppläggas finns ju detaljerat beskrivit i den statliga myndigheten Trafikverkets instruktion gällande upplag av virke och skogsbränsle vid allmän och enskild väg. Vilket ju är något som man kan tycka är något som ett skogsbolag av Holmens storlek och dignitet inte bara borde känna till utan framförallt borde känna rätta sig efter.

Cirka en och en halv kilometer från Grytgöl vid Folkströmsvägen ligger efter avverkning under maj månad ett 50-60 meter långt upplag med vältor. Upplaget syns på bilden här intill. Det ligger väl så nära väg men bakvänt med utstickande stockändar mot väg och därmed slätsidan vänd inåt. Upplagets placering vid Folkströmsvägen har tydligen skett utan tillstånd/samråd med Folkströms-vägsamfällighet vilket är anmärkningsvärt. Därutöver har Trafikverkets regler för hur vältor ska läggas och utformas vid väg illa beaktats. 

Om detta är smart hantering för skogsägare så ger det knappast trafikanter större trygghet och förståelse vid sin förbipassering. Det är väl deras säkerhet som ska värnas; eller? Ty skogsverksamheten ska ju ha ett ansvarsfullt beteende även mot övrig omvärld.