Här får mamma Wern spela en biroll

Maria Wern är en av Sveriges mest kända poliser.

Norrköping 29 juli 2020 08:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ny bok

Guldringens gåta

Anna Jansson

rabén&sjögren

Sedan starten år 2000 har författaren Anna Jansson skrivit mer än en bok om året om polisen Maria Werns kamp mot brottslingar och annat elände i samhället. De populära böckerna har i sin tur bildat underlag för ett stort antal filmer och tv-serier om Maria Wern. Emil Wern har ännu inte hunnit bli lika känd som sin mamma Maria. Men ingen kan säga något annat än att Anna Jansson gjort vad hon kunnat för att detektiven Emil Wern ska ta upp konkurrensen om rampljuset i familjen.  Sedan 2010 har hon och illustratören Mimmi Tollerup skapat inte mindre än arton böcker om den unge Emils detektivande i Visby. "Guldringens gåta" är bok nummer 18 och utkom för en knapp månad sedan.

Det är ett stort nöje att läsa om Emils äventyr. I sällskap med lillasyster Linda, den självständiga hunden Molly och med mamma Maria Wern i en biroll tar han den här gången sig an ett verkligt kriminalfall. Det finns nämligen en riktig guldringsgåta på Gotland. I mitten på 80-talet stals den så kallade Havorringen från museet. Åtta hekto rent guld är sedan dess spårlöst borta. Intill nu då kanske...

"Guldringens gåta" är en trevlig och lättläst bok. Jag läser den från pärm till pärm. Detektivbyrån - där utöver Emil, Linda och Molly även Alva, Ubbe och Sokrates ingår - har sitt högkvarter i en gammal kiosk i familjens Werns trädgård. Här drar de upp linjerna för sina undersökningar och här analyseras de misstänktas motiv och möjligheter. De pedagogiska ambitionerna tar väl ibland överhanden väl mycket hos författaren. Det blir lite stopp i maskin så att säga när Emil håller docerande föreläsningar om vad det betyder att ett brott är "preskriberat" eller om hur man räknar ut en guldrings diameter. Det skulle bli ett mycket bättre flow i handlingen om sådant hoppades över. Dessutom har ju Jansson och Tollerup faktiskt förgyllt sin bok med de i särklass mest viktiga deckarpedagogiska attiraljerna: En karta i inledningen och en ordlista i avslutningen av boken!

Fyra misstänkta personer - däribland "söndagsförstöraren" Hulda och den "före detta inbrottstjuven" Harald - framträder allt tydligare. Alla de misstänkta bor på "hemmet för äldre vid Sankt Clemens ruin." 

Detektiverna närmar sig listigt de misstänkta med frågor om stölden som begicks för mer än trettio år sedan. Några spaningar och skuggningar senare är saken klar. Men inte utan en överraskning! 

Widar Andersson

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Norrköping

Åklagaren: "En välskriven dom"

Fotboll

Beskedet: Wahlqvist spelklar och med i kvällens trupp

Norrköping

Låg risk med ammoniumnitrat i Norrköping

Norrköping

Tillät olovlig körning – döms

Fotboll

Klockan tickar, topplagen är på gång – IFK måste vinna

Visa fler