Dyr anpassning till extrem liberalism

Att SD skĂ€ller pĂ„ de mĂ€nniskor som utnyttjats av högerintressen samtidigt som de anpassar sitt ekonomiska program för att kunna regera med de som skapat dagens situation imponerar inte.  Konservatism har aldrig gett mer i plĂ„nboken för vanligt folk. För det krĂ€vs starka kollektivavtal.

Ett tidningsbud pÄ vÀg i de mörka gryningstimmarna. Dagens debattör ifrÄgasÀtter att tidningsbud ska behöva "importeras" frÄn andra vÀrldsdelar nÀr vi har "massarbetslöshet" i Sverige.

Ett tidningsbud pÄ vÀg i de mörka gryningstimmarna. Dagens debattör ifrÄgasÀtter att tidningsbud ska behöva "importeras" frÄn andra vÀrldsdelar nÀr vi har "massarbetslöshet" i Sverige.

Foto: Adam Ihse/TT

Debatt2021-02-28 07:31
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

NĂ€r jag första gĂ„ngen kom i kontakt med politiken var det genom mitt gamla fackförbund Svenska Elektrikerförbundet. Den heta frĂ„gan just dĂ„ var medlemskapet i EU. Detta var i slutet pĂ„ 80 talet och för mig som rörde mig runt pĂ„ byggen om dagarna var slutsatsen helt given. MotstĂ„ndet var kompakt. Vi löntagare hade pĂ„ den tiden genom facket stort inflytande över företagens möjlighet att anstĂ€lla arbetskraft frĂ„n utlandet. Facken var med och reglerade invandringen sĂ„ att det inte skulle uppstĂ„ press pĂ„ löner och arbetsvillkor. Idag stĂ„r det kapitalet fritt att importera arbetare trots att vi permanent har arbetslöshet pĂ„ en nivĂ„ som nĂ€r jag började arbeta hade beskrivits som massarbetslöshet. Förra Ă„ret importerades som exempel 994 köksbitrĂ€den, 628 stĂ€dare och 110 tidningsbud – jobb som naturligtvis skulle ha gĂ„tt till folk som redan finns hĂ€r i landet och har svĂ„rt att komma in pĂ„ arbetsmarknaden.   

Det var den sortens extremliberal arbetsmarknadspolitik som vi var rĂ€dda för pĂ„ 80 talet. I dag Ă€r den genomförd, bĂ„de genom EU-medlemskapet och avregleringar av borgerliga regeringar. Arbetskraftsreserven Ă€r stor, löner och villkor pressas, fackföreningarna Ă€r försvagade. 

Opinionsbildningen pĂ„ vĂ€gen hit har varit full av moraliska pekpinnar. Kommer ni ihĂ„g nĂ€r LO-kallades rasister nĂ€r man ville vĂ€rna villkoren mot baltiska företag? Eller nĂ€r Timbro-röster försvarade öppna grĂ€nser med att” KĂ„kstĂ€der i Sverige kan visst vara en lösning pĂ„ akut fattigdom i andra lĂ€nder ”. Centern skrev debattartiklar om att etniskt segregerade omrĂ„den kunde vara positivt för Sverige.    
 
Anpassningen till denna extrema form av liberalism har under de sista 30 Ă„ren pĂ„verkat jĂ€mlikheten och den sociala rĂ€ttvisan i vĂ„rt land. Men för att slippa en ekonomisk diskussion om vad som egentligen har skett sĂ„ lyfte föresprĂ„karna för avregleringarna i stĂ€llet ord som tolerans, valfrihet, kunskapssamhĂ€lle, miljömedvetenhet och sĂ€ger att det Ă€r progressiv politik.  

PĂ„ sĂ„ sĂ€tt kan man stĂ€mpla oss - som vill försvara byskolor, anser att företag inte ska kunna suga ut vĂ€lfĂ€rden, som tycker att A-kassa, sjukförsĂ€kring och pensioner ska vara bra för vanliga knegare eller bara anser att otryggheten rent generellt har ökat - som bakĂ„tstrĂ€vare. Den som dessutom kritiserar den nyliberala migrationspolitiken kan lĂ€tt avfĂ€rdas som frĂ€mlingsfientlig.  

Att SD samtidigt har kunnat vĂ€xa i samma takt under 30 Ă„r Ă€r en effekt av att arbetarrörelsen förlorade debatten mot nĂ€ringslivsintressena under samma tid. Resultatet blev tre Ă„rtionden av politisk anpassning efter de bĂ€ttre bemedlade i storstĂ€derna och de superrika. För stĂ€der som BorlĂ€nge Ă€r resultatet nedslĂ„ende. Men att rĂ€ddningen skulle finnas hos ett parti som vill skrota facket och sĂ€nka löner och skatter med samma iver som nyliberaler förefaller mĂ€rkligt för mig. Att SD skĂ€ller pĂ„ de mĂ€nniskor som utnyttjats av högerintressen samtidigt som de anpassar sitt ekonomiska program för att kunna regera med de som skapat dagens situation imponerar inte. Konservatism har aldrig gett mer i plĂ„nboken för vanligt folk - för det krĂ€vs vĂ€lfĂ€rdspolitik och starka kollektivavtal.