Dömda att välja mellan islamism och militärdiktatur

Ledarsidans sommarserie: Fem söndagar om de arabiska såren.

Muhammed Mursi var Muslimska Brödraskapets kandidat i presidentvalet i Egypten i maj 2012. Valet var det första - och hittills enda - valet som genomförts i Egypten. Mursi störtades redan efter ett år och avled 2019 i fängelse.

Muhammed Mursi var Muslimska Brödraskapets kandidat i presidentvalet i Egypten i maj 2012. Valet var det första - och hittills enda - valet som genomförts i Egypten. Mursi störtades redan efter ett år och avled 2019 i fängelse.

Foto: Fredrik Persson

Krönika2021-07-11 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Eli Göndör är redaktör för boken ”De arabiska såren” som tidigare i år 2021 kom ut på Timbro förlag. Undertiteln är ”Tio år av revolt, stormaktspolitik och spruckna drömmar.” Bokens tema är det som kom att kallas för den ”arabiska våren” som inleddes med att den unge grönsakshandlaren Mohamed Bouazizi den 17 december 2010 fick nog och tände eld på sig själv utanför ett statligt kontor i en liten stad i Tunisien. Det dramatiska självmordet blev en tändande gnista för en folklig revolt och väldiga och våldsamma demonstrationer mot presidenten Ben Ali som styrde landet med korrumperad järnhand sedan 23 år tillbaka. Efter mindre en månad av folkliga protester i Tunisien tvingades Ben Ali att avgå och att fly landet för att söka skydd i Saudiarabien. Detta blev startskottet för ett knappt år av diktaturer som tvingades bort, av folkliga demonstrationer och protester och av dödligt våld.

Det är en fantastisk bok man erbjuds som läsare. Eli Göndör skriver i det inledande kapitlet att avsikten med antologin är att både den som endast har rudimentära kunskaper om politik och historia och religion i MENA (Mellanöstern och Norra Afrika) och den som redan är mycket väl insatt, ska ha utbyte av boken. Själv betraktar jag mig betydligt närmare den förstnämnda kategorin än den senare. Jag kan från den horisonten vidimera att Eli Göndör har lyckats väl i sitt redaktörskap. Läsningen var förvisso stundtals krävande – vilket jag inte har något emot – men jag kände mig aldrig utestängd eller överkörd på grund av mina grunda förkunskaper. 

Författarna är en blandning av nya och gamla bekantskaper. Radions Mellanösternkorrespondent, den mytomspunna och levande legenden Cecilia Uddén medverkar med en stark och journalistiskt driven text från Egypten. Företagaren, författaren och översättaren Thomas Gür skriver om Turkiet på djupet. Författaren och Syrienkännaren Aron Lund skildrar hur det gick till när Ryssland, Turkiet och USA tog sig an Syrien. Författaren och DN-medarbetaren Nathan Shachar berättar om en av den arabiska vårens mer oväntade händelser; palestiniernas förlorade martyrroll. De övriga författarna, som jag återkommer till längre fram i denna sommarserie om de arabiska såren, bjuder på lärofyllda och spännande texter från Libyen och Jordanien. 

Den arabiska våren pågick under ungefär ett år. Såren som skapades lever kvar. En förtvivlad egyptier frågar Cecilia Uddén: ”Varför är vi dömda till att bara kunna välja mellan islamism och militärdiktatur?” Mer om det längre fram i sommar här i Folkbladet Söndag 

Karta: Mellanöstern