Att medvetet hosta på andra kan vara brott

Det pågår en förundersökning mot två unga killar som kan misstänkas för att medvetet ha hostat mot förbipasserande.

Att medvetet eller av oaktsamhet hosta kan vara ett brott i Coronatider.

Att medvetet eller av oaktsamhet hosta kan vara ett brott i Coronatider.

Foto: Poppe, Cornelius

Smittsam sjukdom2020-04-02 12:00

"Konsekvenserna av coronavirusets framfart i världen blir allt tydligare. Samtidigt ser vi också en våg av medmänsklighet, hänsyn och vilja att hjälpa de mest utsatta. Därför känns det fel att behöva skriva den här texten men uppenbarligen är det inte alla som tar situationen på allvar". Så inleder Polisen inlägget på Facebook.

– Vi får in rapporter från flera platser runt om i polisregion Öst där någon eller några medvetet hostar mot personer de möter på gatan. I vissa fall ihop med att man säger sig vara smittad av corona. Något som kan uppfattas väldigt obehagligt av den som blir utsatt. Då rör det sig inte bara om ett osmakligt och olämpligt skämt utan blir även ett agerande som kan vara brottsligt, skriver Kristian, operativt ansvarig i polisregion Östs stab för corona

Den som medvetet tillfogar en annan person sjukdom kan misstänkas för misshandel. Sker samma sak av oaktsamhet kan det röra sig om vållande till kroppsskada eller framkallande av fara för annan. Mest troligt blir rubriceringen ofredande som i den pågående förundersökning vi har där två unga killar kan misstänkas för att medvetet ha hostat mot förbipasserande. 

Alla hjälpa till på olika sätt. Dels genom att markera att det här är olämpligt. Prata om det, gärna med dina ungdomar om du är förälder. Förklara att det kan vara brottsligt. Men också genom att anmäla till polisen om du blir utsatt, enligt operativt ansvarig polis. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!