Allt började med mat för Mikael Wallin

Juno Blom från Norrköping valdes in i riksdagen för Liberalerna 2018. Tio månader senare var hon partisekreterare.

Det blir mer tid hemma nu för Mikael Wallin. Firman går på halvfart, politikens fysiska möten är färre och barnens aktiviteter är ofta föräldralösa.

Det blir mer tid hemma nu för Mikael Wallin. Firman går på halvfart, politikens fysiska möten är färre och barnens aktiviteter är ofta föräldralösa.

Foto: Widar Andersson

Krönika2020-06-12 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Där gick det undan kan man säga. Hennes partivän Mikael Wallin i Finspång fick faktiskt en ännu vassare kickstart på sin politikerbana. 2018 stod han på tredje plats på valsedeln i Finspång. 

– Ingen trodde på mer än två mandat i fullmäktige så jag tänkte mig en mjukstart som ersättare, berättade Mikael för mig där vi för några dagar satt på uteplatsen vid familjens hemtrevliga gamla villa på Per Hörbergs väg i Finspång.

Det blev två mandat. Men Mikael Wallin flyttades högst upp på listan eftersom han fick ett stort antal personröster!

– Då tyckte partiet att jag skulle vara gruppledare i fullmäktige. Och det sa jag ja till. Hade väljarna nu sagt sitt så skulle väl inte jag vara sämre tyckte jag. Och tidigare i år blev jag vald till ordförande för partiet i Finspång, sa Mikael och log. Så där gick det ännu mera undan än i fallet Juno Blom; en person som det visar sig att vi båda två fascineras av och har stor respekt för. 

Mikael Wallin är barnfödd i Viggestorp för snart fyrtio år sedan. Familjen flyttade till Butbro efter några år.

– Då var Butbro något helt annat än vad det är idag. Nu är det väldigt attraktivt att bo där. Men när familjen flyttade dit så tror jag vi fick ett bra hus för runt 300 000 kronor, sa Mikael Wallin.

Han är civilekonom till yrket.  Och egenföretagare i transportlogistikbranschen. Och som sagt, liberal politiker i Finspång. När han var liten det dock vare sig ekonomi, logistik eller politik som kittlade hans vuxenplaner. 

– Jag ville bli kock. Jag har ingen aning om varför. Men kock skulle jag bli. Så efter Lotorpsskolan och Grosvadskolan så bar det iväg till De Geer gymnasiet i Norrköping för en kockutbildning, berättade Mikael.

Efter De Geer blev han kvar i Norrköping och arbetade på olika krogar och restauranger. 

– Jag hoppade in här och där och arbetade mer än 100 procent. Och det var kul. Arbetet flöt ihop med livet och livet flöt ihop med arbetet, sa Mikael.

Han prövade också sina vingar som servitör på en krog i Alicante i Spanien. Det var en viktig resa.

– Jag lärde mig mycket under det där halvåret. Jag fick distans till mina föräldrar och till mitt ungdomsliv. Här började jag bli mer vuxen, berättade Mikael Wallin. Året var 2003 och den spanska ETA-terrorismen sjöng på sista versen. 

– Jag bodde i en lägenhet som var byggd på taket till ett hotell i Alicante. Hotellet var fullt av internationella turister och i anslutning till hotellet fanns en internationell skola. ETA sprängde en av sina bomber mot just det hotellet. Ingen dödades men minnet är starkt, sa Mikael Wallin.

Väl hemma igen blev han antagen till en civilekonomutbildning vid Lunds universitet som gavs på Högskolan i Helsingborg.

Det var en bra tid för Mikael Wallin. Dels kom han in på yrkesbanor som fortfarande gläder och försörjer honom. Dels och framförallt träffade han Anna på skolan, en skånska från Höganäs som nu är mor till familjens tre söner och som har funnit sig tillrätta i Finspång med omnejd. 

– Vi bodde nere i Skåne under några år. Jag arbetade på IKEA: s ekonomiavdelning och som vitvarusäljare på Electrolux. En dag blev jag tipsad om ett jobb på Siemens. Jag fick jobbet och vi flyttade upp. Anna var gravid i femte månaden med vårt första barn men lyckades få ett bra jobb innan det var dags att föda, berättade Mikael.

Sönerna är elva, åtta och fyra år gamla. Alla spelar bandy med Faik - där Mikael är ledare för en av sönernas lag - det spelas fotboll i FFK och i Torstorps IF och det spelas innebandy i IBK. 

Mikael Wallin ser sig som socialliberal. Att stötta de som har det svårt går för honom hand i hand med att stå upp för människors frihet att välja och forma sina liv. Han ansökte om medlemskap Liberalerna 2010 då SD kom in i riksdagen och i fullmäktige i Finspång.

– Jag kände att jag ville göra något och inte bara sitta och titta på. Med tanke på SD: s utveckling sedan dess har jag väl inte varit alltför framgångsrik, sa Mikael och log lite snett.

En sak han gillar extra mycket med Finspång är det starka samhällsengagemang som finns i näringslivet.

– Föreningen Tillväxt Finspång är ett bra exempel på hur företag och politik gemensamt och konkret driver på för Finspångs utveckling och framtid, sa Mikael som med sina knappa fyrtio år tillhör de yngsta i fullmäktige.

Han tycker att grundskolorna i Finspång behöver nå bättre resultat

– Där vill vi verkligen göra skillnad, sa Mikael Wallin.

Juno Blom från Norrköping är partisekreterare för L. Mikael Wallin uppskattar Juno starkt. I partiledarvalet förra våren röstade han dock på Erik Ullenhag. "Men nu har Nyamko Sabuni mitt fulla stöd", säger han.
Juno Blom från Norrköping är partisekreterare för L. Mikael Wallin uppskattar Juno starkt. I partiledarvalet förra våren röstade han dock på Erik Ullenhag. "Men nu har Nyamko Sabuni mitt fulla stöd", säger han.
Karta: Per Hörbergs väg