Acceptera aldrig. Ursäkta inte. Slå larm.

Våld mot kvinnor har inget med "riktig manlighet" att göra, hävdar debattörerna från S-kvinnor i Söderköping.

Våld mot kvinnor har inget med "riktig manlighet" att göra, hävdar debattörerna från S-kvinnor i Söderköping.

Foto: TT

Debatt2021-05-07 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fem Kvinnor har utsatts för dödligt våld inom 3 veckor. Kvinnorna mördades av personer som de har eller haft en nära relation till.  Det är inget nytt fenomen. De senaste fyra åren har i snitt 15 kvinnor årligen dödats av en närstående i en parrelation. 

Mäns våld mot kvinnor drabbar inte bara kvinnan. Ofta finns barn som får uppleva att deras mamma blir psykiskt och fysiskt misshandlad. Det leder ofta till livslånga trauman. Detta sker ofta i det egna hemmet. I hemmet där man ska förväntas vara trygg!  

Regeringen har nu tagit steget mot att skärpa straffen för grov kvinnofridskränkning, möjligheten att kontaktförbud ska kunna kombineras med en elektronisk fotboja redan från början, skärpa straffen för överträdelse av kontaktförbud och kontaktförbud gällande gemensam bostad. 

Barn som bevittnar våld i hemmet ska nu ges brottsofferstatus. Just nu ligger frågan om ett lagförslag om ett nytt barnfridsbrott på regeringens bord. Lagen innebär att det ska bli straffbart att låta barn uppleva våld mellan närstående. 

Mäns våld mot kvinnor är inte enbart ett allvarligt hot mot kvinnors säkerhet och rättigheter. Det innebär dessutom stora ekonomiska kostnader för samhället, individen och framtida generationer.  

Socialstyrelsen uppskattade i en rapport att mäns våld mot kvinnor i nära relationer kostar samhället runt tre miljarder kronor varje år. Siffran stiger med det dubbla eller mer om mäns övriga våld mot kvinnor som olaga hot och våldtäkt av en okänd gärningsman inkluderas. Våldets karaktär gör det svårt att beräkna samhällets kostnader. Förutom att anmälningsfrekvensen är låg och att många kvinnor inte berättar om sin våldsutsatthet, döljs kostnaderna bakom andra samhällsproblem. Det kan till exempel röra sig om arbetslöshet, missbruk och depression. 

Särskilt svårt är det att värdera den försämrade livskvalitet som rädsla, frihetsinskränkning, psykiska problem och minskad självkänsla kan leda till för den som utsätts. Målet måste vara att mäns våld mot kvinnor ska upphöra, en nollvision. Det vi som medmänniskor behöver göra är att vara uppmärksamma och våga slå larm om vi misstänker att någon blir utsatt för våld i hemmet. Det är allas vårt ansvar att se till att mäns våld mot kvinnor bekämpas. Vi behöver prata med pojkar och män om vad riktig manlighet är, att det inte är att slå eller förtrycka kvinnor. Acceptera aldrig att någon man använder våld eller hot om våld mot sina närstående. Ursäkta aldrig. Slå larm. 

Tuula Ravander (S).
Tuula Ravander (S).