"Ni måste våga ta debatten med SD"

De lokala partiföreträdarna måste våga ta debatten med Sverigedemokraterna (SD).

 

- Folk röstar på SD av trots mot de övriga partierna just för att de inte tar debatten. Vi är de enda som vågar ta debatten med SD, säger Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ (Fi).

24 augusti 2010 14:47

 

I går var det dags för Norrköping i Gudrun Schymans valturné runt Sverige. På torget mellan Linden och Domino talade hon bland annat om Fi:s hjärtefrågor arbetstidsförkortning och kvinnolöner.

 

 

Apropå kvinnolönerna fick du en hel del kritik efter att ha eldat upp 100 000 kronor på Gotland i somras. Ångrar du pengaeldningen?

 

- Nej, inte alls. Det var ett bra sätt att få upp frågan. Det skiljer i genomsnitt 4 700 kronor mellan mäns och kvinnors månadslöner, och det motsvarar för alla kvinnor 100 000 kronor mindre varje minut dygnet runt, säger Schyman.

 

En aktuell fråga för Schyman är annars Sverigedemokraterna, som hon valt att möta i öppen debatt. Senast i SVT:s Agenda på måndagskvällen. Hon menar att de lokala partiföreträdarna också måste våga ta debatten med SD.

 

- Det funkar inte att strunta i dem, säger hon och menar att en hel del av SD:s väljare är "trotsväljare", dvs de vill rösta på SD just för att de övriga partierna struntar i SD och de frågor SD tar upp.

 

Enligt Gudrun Schyman måste partierna våga lita på människors förmåga att kritiskt ta emot eller avvisa politisk information.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!