SD-höjdaren dömd för förtal

Sverigedemokraternas ordförande i Östergötland Markus Wiechel döms av Norrköpings tingsrätt för förtal av en socialdemokratisk politiker i Helsingborg, genom att i sin blogg publicera ett inlägg där politikern framställs som kriminell.

11 juni 2010 16:49
Förtalet har sin bakgrund i en tidigare bloggkommentar av Markus Wiechel där han i sin tur kommenterar en snökan om stämning mot honom av en viss person.

 

Denna kommentar fick i sin tur en kommentar, och det är den som är grund för domen.
" XX är på många sätt som den här såsse-politikern, som dock faktiskt är dömd flera gånger för bl.a skadegörelse och misshandel..."
Helsingborgspolitikern är aldrig dömd för någonting. Rätten finner också att Markus Wiechel tveklöst har förstått innebörden av de uppgifter som han tillåtit publicera i sin blogg och skriver följande i sin motivering: Att på internet sprida uppgifter om att en ostraffad politiker är flerfaldigt dömd för skadegörelse och misshandel, måste anses innebära en allvarlig kränkning av den utpekade politikerns ära.

 

Markus Wiechel ska betala 5 000 kronor i skadestånd till politikern samt ersätt dennes rättegångskostnader.

 

Frias
Markus Wiechel stod åtalad i ytterligare två fall för förtal. Det ena mot ett vänsterpartistiskt kommunalråd i Göteborg som han på bloggen skrev var häktad för att ha lejt sin grovt kriminella vän att knivhugga sin före detta man.

 

Uppgifterna hade han hämtad från andra sajter och Markus Wiechel anser att kommunalrådet istället borde vända sig till skribenten på sajten. Kommunalrådet var i under en tid frihetsberövad misstänkt för anstiftan till grov misshandel alternativt dråp och det enskilda åtalet ogillas av tingsrätten.

 

Även det enskilda åtalet mot en före detta sverigedemokrat som Markus Wiechel i sin blogg skriver är dömd för misshandel och inte får träffa sina döttrar utan bevakning ogillas.

 

- Det är lite märkligt att jag döms i ett av fallen, faktiskt det jag var mest säker på att frias i, eftersom jag inte skrivit texterna själv och har inte heller tillåtit publiceringen, säger Markus Wiechel.

 

Andra personer ska ha haft tillgång till bloggen eftersom de tidigare hjälpt Markus Wiechel med det svenska språket, men nu funderar han på att se över vem som har tillgång till bloggen och själv kontrollera alla inlägg.

 

Tänka efter före
- Nu ska jag också bli bättre på att tänka på vad jag skriver, säger han.

 

Att han frias i två av fallen tyder enligt honom på att vinden har vänt.

 

- Det har ju inte gått så bra för mina partikamrater så det är är väl ett trendbrott, men jag tycker att det är slöseri med rättsväsendets resurser. Att jag blev friad tyder också på att det är rättshaverister vi haft att göra med.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!