Fler döda i Kina – folkkongress kan ställas in

Det årliga sammanträdet i Kinas folkkongress kan komma att skjutas upp i spåren av virusutbrottet i landet.

Efter tre dagar av färre insjuknade per dag ökar antalet nya bekräftade fall igen.

17 februari 2020 01:19

De 56 miljoner invånarna i den värst drabbade provinsen Hubei och dess huvudstad Wuhan har sedan fyra veckor tillbaka skurits av från omvärlden. Och i exempelvis Peking kräver lokala myndigheter att alla som kommer till staden isolerar sig i 14 dagar.

Åtgärderna verkar fungera, under de senaste två veckorna har antalet nya fall utanför Hubeiprovinsen kraftigt minskat. Det senaste dygnet rapporteras 115 nya fall utanför Hubei, vilket kan jämföras med nära 450 fall för en vecka sedan.

Mindre antal döda

Men inom provinsens gränser är smittspridningen fortfarande omfattande. Under det senaste dygnet har närmare 2 000 nya fall bekräftats, jämfört med 1 842 nya fall föregående dygn.

Däremot minskar antalet dagliga dödsfall. Under måndagen registrerades 100 nya dödsfall i Hubei – det lägsta antalet sedan den 11 februari.

Totalt har över 70 500 människor smittats och 1 770 dött i Kina.

Diskuteras på måndag

Den fortsatta spridningen får nu de styrande att överväga att skjuta upp den Nationella folkkongressen, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Nya Kina. Det årliga sammanträdet i mars är en central händelse i Kinas politiska liv då parlamentets närmare 3 000 delegater samlas under tio dagar för att godkänna nya lagar och presentera ekonomiska mål för året.

Frågan om folkkongressen ska skjutas upp för att allt fokus ska kunna läggas på att bekämpa virusutbrottet kommer att diskuteras den 24 februari av politbyråns ständiga utskott, i praktiken det högsta beslutande organet i Kina, enligt Nya Kina.

WHO på besök

I helgen anlände experter från Världshälsoorganisationen (WHO) till Kina. De kommer i veckan besöka Peking och provinserna Guangdong och Sichuan.

Även om smittspridningen har mattats av något under de senaste dagarna varnar Tedros Adhanom Ghebreyesus, chef för WHO, för att det är "omöjligt att förutsäga vilken riktning epidemin kommer att ta".

Fakta: Inget vaccin eller effektiv behandling

Det första bekräftade fallet av det nya coronaviruset, som döpts till sars-cov-2, rapporterades i den kinesiska storstaden Wuhan den 31 december 2019.

Sedan dess har viruset visat sig mer smittsamt än liknande infektioner, som sars (svår akut respiratorisk sjukdom) som 2003–2004 orsakade runt 8 000 sjukdomsfall och över 700 dödsfall.

Det finns ett stort antal coronavirus och så vitt man vet kan minst sju av dem smitta människor. Kinesiska myndigheter har bekräftat att den nya coronaviruset kan smitta från människa till människa.

Det finns enligt Världshälsoorganisationen varken vaccin mot viruset eller effektiva behandlingar för att bromsa sjukdomsförloppet, som i de värsta fallen slutar i dödlig lunginflammation.

Kinesiska staten har hittills spenderat nästan 72 miljarder yuan (nästan 100 miljarder kronor) på insatser för att bekämpa virusutbrottet samtidigt som Kinas centralbank pumpat in likviditet i banksystemet och sänkt styrräntor för att hålla i gång ekonomin.

Flygbolag har stoppat resor till och från Kina och reserestriktioner har införts på flera håll, bland annat med hårda karantänsregler. Taiwan har exempelvis utvidgat inreseförbudet för personer från Fastlandskina till att även gälla personer från Hongkong och Macau.

Källor: Folkhälsomyndigheten, WHO och Reuters

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT-AFP-Reuters