Detta är ett annonssamarbete

Kryptovalutor- är det en säker investering?

18 januari 2022 20:30

Kryptovalutor används på olika sätt. Som investering och sparande eller för att handla med. En del menar att kryptovalutors framtid är osäker och en trend som kommer försvinna. Samtidigt begär fotbollsspelare som Lionel Messi att PSG ska betala honom i kryptovaluta. Till och med svenska kommuner som Staffanstorp kommun öppnar upp för att investera i kryptovaluta

Parallellt sker även förbud mot kryptovalutor i länder som Kina och Indien. Samtidigt är det oerhört svårt att komma åt decentraliserade kryptovalutor genom ett förbud. För det är precis anonymitet och möjligheten till icke-spårbara transaktioner som lade grunden till populariteten. Att handla och investera kryptovaluta är inte helt säkert men det finns sätt att öka möjligheten till att investera säkrare.

Så här går det att handla säkrare med kryptovaluta

Precis som traditionella börsen går det inte att få garantier på att insatta pengar kommer växa. Kryptovalutor är mer volatila och saknar samma strikta reglering som börsen. Däremot går det att lära sig mer om handel och om hur du minskar riskerna. Bland annat CryptoMeister.se vet allt om kryptovaluta har utförliga guider om hur det går att handla säkrare med kryptovalutor. Där går det även att läsa recensioner om olika handelsplatser.

Utbudet av handelsplatser för kryptovalutor är stort. Första steget i att handla säkrare är att hitta en handelsplats som har en hög säkerhet i kombination med avgifter som är rimliga. Ett sätt att hitta rätt handelsplats är att läsa recensioner och omdömen från användare. Var observant på om recensionerna verkar alldeles för bra eller om en ny handelsplats har ovanligt många positiva omdömen. Manipulerade omdömen är inte ovanligt på internet, framför allt inte om det finns ekonomiska intressen inblandade.

Kunskap ökar säkerheten vid handel med kryptovaluta

Chansen att göra bättre val ökar genom kunskap och att handla på trygga handelsplatser. Risker kommer det alltid att finnas men genomtänkta val gör skillnad. Skillnaden mellan hur traditionella valutor och kryptovalutor fungerar är en viktigt del att lära sig.

Bitcoin räknas som den äldsta och är kanske den kryptovaluta flest tänker på, men det finns många tusentals till. Det finns heller inte någon gräns för hur många som kan dyka upp på marknaden.

Till skillnad mot fiatvaluta, exempelvis svenska kronor eller dollar är kryptovalutor inte bundna eller utgivna av någon regering eller centralbank. Kryptovalutor som Bitcoin och Ethereum består av en databas. Databasen är sedan kopplad till blockkedjor och transaktionerna som sker genom blockkedjan. Produktionen av antalet mynt eller token kan inte heller regleras av någon regering eller centralbank.

Istället är produktionen av kryptovalutor är begränsad till en viss mängd enheter, Bitcoin beräknas stanna vid runt 21 miljoner och Ethereum runt 18 miljoner. Det ger respektive valuta ett visst värde och reglering. 

Från

Cryptomeister