Detta är ett annonssamarbete

En tredjedel av svenskar rengör spisfläkten för sällan

Spisen är den vanligaste brandfällan i ett hem och det gäller hela spisen från plattorna till spisfläkten. Försäkringsbolaget Gjensidige Försäkring har utfört en undersökning som visar att en tredjedel av alla svenskar rengör spisfläkten så pass sällan att det är en brandriskfaktor.

3 januari 2022 14:20

Undersökningen genomfördes av Gjensidige Försäkring i samarbete med Kantar Sifo under 2021. 1000 svenskar intervjuades genom att de fick svara på frågor som rörde områden kring försäkringar. Resultatet av undersökningen publicerades i pressrummet på Gjensidige Försäkrings hemsida.

De flesta bränder startar i köket under matlagning och det beror inte bara på heta spisplattor. Det är mycket viktigt att ha en fungerande spisfläkt, för den fyller flera viktiga funktioner när man lagar mat. Spisfläkten leder bort matos och fukt från spisen och absorberar matfett som annars fastnar på ytorna runt spisen. När en spisfläkt inte rengörs regelbundet eller ordentligt så kan en brand som uppstår vid spisen sprida sig mer och snabbare. Det är lätt att missa att rengöra spisfläkten, eftersom den inte syns eller påverkar matlagningen på något sätt.

Karolin Bernås som är skadechef inom Gjensidige Försäkring Sverige berättar hur en smutsig spisfläkt kan leda till förvärrad brand:

– Fläkten fungerar inte som den ska om filtret kloggas igen av matfett och smuts som samlats över tid. Spisen är den absolut vanligaste platsen i hemmet där bränder startar. Skulle olyckan vara framme och det börjar brinna så kan branden snabbt förvärras om fläkten inte är rengjord. I värsta fall kan elden då sprida sig via fläktkanalen till andra delar av huset och då riskera en större brand, säger Karolin Bernås, som är skadechef inom Gjensidige Försäkring Sverige.

Undersökningen visade att endast 4 procent av svenskarna rengör spisfläkten varannan vecka eller oftare. 36 procent rengör en gång per halvår, 19 procent en gång per år och 14 procent uppger att de rengör spisfläkten mer sällan än en gång per år. 4 procent av deltagarna uppger att de aldrig rengör spisfläkten.

Gjensidige Försäkring rekommenderar att spisfläkten ska rengöras i varje fall en gång i halvåret, men gärna oftare. Desto mer man använder fläkten, ju oftare måste man rengöra den. Men det beror även på vilken mat man brukar laga, för om maten är fet så måste spisfläkten rengöras oftare. Det är nämligen fett som riskerar att klogga igen filtret i fläkten. Gjensidige rekommenderar även att man ser till att filtret alltid blir helt rent och att det är dags att byta ut filtret om det är svårt att få det rent. Även filter kan bli gamla och behöva bytas ut.

Utöver att rengöra spisfläkten så tipsar de om att man ska ta bort saker som står runt spisen eftersom de kan trilla ner på plattorna och starta en brand, eller leda till att branden sprider sig. Det är även viktigt att 

inte lämna köket

 under matlagningen.

Från

Gjensidige