Detta är ett annonssamarbete

Betakaroten – för en finare solbränna

9 maj 2022 00:51

Betakaroten är ett pigment som fungerar som ett förstadium till vitamin A. Kroppen använder alltså betakaroten för att bilda viktigt A-vitamin vid behov. Detta gör att betakaroten är en riktigt god vän till din hud inför och under soliga sommardagar helt enkelt.

För bästa effekt bör man börja med tillskott av betakaroten cirka 4 veckor före det är dags för solning. Eftersom betakaroten är ett förstadie till vitamin A, så kommer det inte att ersätta något från din vanliga kost utan ska ses som ett komplement.

Betakaroten är lätt brunt och lagras i hudens fettlager och förstärker hudens bruna färg. Betakaroten omvandlas sedan till A-vitamin i kroppen - men bara om kroppen behöver det. Därför har betakaroten även samma goda effekter som A-vitamin, som bland annat behövs för synen och kroppens slemhinnor. 

Marknaden är stor när det kommer till kosttillskott och det är inte alltid lätt att veta vilken eller vilka som du ska välja. Därför är det bra att läsa på vad man behöver och du hittar en guide hos Big Heart

Betakaroten fungerar också som en antioxidant och skyddar cellerna mot fria radikaler och oxidativ stress. Genom att välja ett tillskott med naturligt betakaroten får du inte bara en bättre upptagningsförmåga i kroppen, utan du får också ett bättre antioxidantskydd – något som syntetisk betakaroten inte kan ge dig i samma omfattning. Vissa tillverkare väljer även att använda sig av MCT-olja, vilket är ytterligare en komponent som förbättrar kroppens upptagningsförmåga av betakaroten. Betakaroten är nämligen ett fettlösligt ämne, vilket innebär att det behöver fett för att kunna lösas upp och sedan absorberas av kroppen.

Det som de flesta känner till är att det finns rikligt med betakaroten i morötter, men vad många inte känner till är att det finns det rikligt med betakaroten i:

Persilja

Grönkål

Spenat

Mango

Papaya

Betakaroten är egentligen inget kosttillskott som kan liknas med de livsviktiga vitaminer och mineraler som vår kropp behöver för att vara stark, frisk och må bra, men det är ett riktigt bra val för den som vill skydda huden och göra den mer motståndskraftig. Tillexempel om du lätt blir röd när du är ute i solen. Även om betakaroten kan hjälpa till så att du inte bränner dig eller blir röd är det som alltid viktigt att tänka sig för när det är dags för dagar i solen. Det är lätt att man helst är ute när solen är som starkast men tänk på att inte vara i solen när den är som starkast, mellan klockan 11 och 15. Det är extra viktigt att tänka på om du besöker länder där solen är starkare än i Sverige. 

Från

bigheart.se