Andreas Bohlin tar inte sitt ansvar

Mångmiljonbelopp som kastas bort till ingen nytta!

Andreas Bohlin (S) är ordförande i Vård- och  omsorgsnämnden i Norrköping. Han får kritik av debattörerna från SPF på Vikbolandet.

Andreas Bohlin (S) är ordförande i Vård- och omsorgsnämnden i Norrköping. Han får kritik av debattörerna från SPF på Vikbolandet.

Foto: Privat

Debatt2021-06-08 07:56
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varför ska hemtjänstenheten i Östra Husby flytta in till centrala stan? Ordföranden i Vård- och omsorgsnämnden Andreas Bohlin säger; ”det är både ekonomiskt och miljömässigt dumt”. Vi på Vikbolandet vet också att det strider mot hemtjänstmottagarnas och personalens önskan. Alla är frågande – varför gör man då detta?

”Vi måste lita på experterna” säger Bohlin som inte vill lägga sig i ärendet. ”River vi politiker upp tjänstemannabeslut, så skapar vi otrygghet, som gör att tjänstemännen inte vågar fatta obekväma eller impopulära beslut”. Obekväma, men välmotiverade beslut ska fattas av politiker. Politiker ska inte gömma sig bakom tjänstemän. Tjänstemän kan inte bytas ut vid allmänna val – det kan politiker! Bohlins argumentation innebär att han inte tar sitt politiska ansvar. Han har delegerat bort det till någon som inte kan eller behöver stå till svars i val. Det är degradering av demokratin! Att beslutet skapar otrygghet bland personalen som utför hemtjänstens viktiga arbete, tycks ointressant. Att hemtjänstmottagarna blir otrygga och oroliga, det bryr man sig inte om. Att antal körda mil med bilar fördubblas och miljöbelastningen ökar, det är underordnat. Att antalet tjänster måste öka för att utföra samma mängd jobb det får man acceptera. Om man räknar om effekterna i pengar så är det mångmiljonbelopp som kastas bort till ingen nytta! Det viktiga är att cheferna på kontoret i Norrköping kan lita på att politikerna inte lägger sig i. Varför denna politiska undfallenhet?